Пропускане към основното съдържание

Лучена супа





Честно, това е СУПАТА! Превъзходна. За първи път я опитвам и в момента се нареди на първо място по вкусотия:)
И друго признание от мен - обожавам да готвя, въпреки че наблягам на бързите и лесни рецепти и все повтарям, че една жена не е добре да се заседява много много в кухнята. Обаче при мен се получава така, че дори и да не ям дадено нещо в даден период, например месо, аз искам да го сготвя най-вкусно и ароматно. Когато съм вкъщи, много обичам за фон или радио или кулинарен канал, и като видя, че готви любимата ми Филипа Гомеш или пък чаровната Сара Ла Фонтен, веднага се вдъхновявам:)
И ей така, моят блог бавно бавно си става кулинарен:) Остава и да си купя хубав фотоапарат, за да правя и читави снимки на храната:)
Та, да се върна на лучената супа. Евентуално френска била:) Основната рецепта я взех от книгата на Манчев и Шишков, но ако следите блога ми по-отдавна, ще знаете - промених я. Пропуснах узото, намалих количеството лук, не използвах бульон, но добавих чесън.И пак се получи:) То аромат, то чудо:)

Използвах:
- 1 кг.кромид лук;
-  2 скилидки чесън;
- 100 мл.слънчогледово олио;
- 120 гр.краве масло;
- 2 супени лъжици мед;
-   80 гр.брашно;
- 1 л. и 100 мл. гореща вода;
- сол и черен пипер на вкус.

Изчиствате и нарязвате на тънки шайби лука. Изчиствате и нарязвате и чесъна. Слагате ги заедно да се задушат в олиото, след 10-на минути добавяте на части и маслото. Подправяте с подправките и оставяте до пълно омекване, около 25 минути общо. Когато се зачерви лука, добавяте брашното, меда и водата и оставяте да къкри още 20-на минути. От самото начало разбърквате периодично.
Е, пак е лесно:)
Приятен апетит!

Жани


Коментари

  1. Много я обичам тази супа, и твоята интерпретация звучи не по-малко вкусно, и определено лесно!
    Еййй, Честита Баба Марта! Да си все така щастлива, и разбира се - здрава!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани