Лучена супа





Честно, това е СУПАТА! Превъзходна. За първи път я опитвам и в момента се нареди на първо място по вкусотия:)
И друго признание от мен - обожавам да готвя, въпреки че наблягам на бързите и лесни рецепти и все повтарям, че една жена не е добре да се заседява много много в кухнята. Обаче при мен се получава така, че дори и да не ям дадено нещо в даден период, например месо, аз искам да го сготвя най-вкусно и ароматно. Когато съм вкъщи, много обичам за фон или радио или кулинарен канал, и като видя, че готви любимата ми Филипа Гомеш или пък чаровната Сара Ла Фонтен, веднага се вдъхновявам:)
И ей така, моят блог бавно бавно си става кулинарен:) Остава и да си купя хубав фотоапарат, за да правя и читави снимки на храната:)
Та, да се върна на лучената супа. Евентуално френска била:) Основната рецепта я взех от книгата на Манчев и Шишков, но ако следите блога ми по-отдавна, ще знаете - промених я. Пропуснах узото, намалих количеството лук, не използвах бульон, но добавих чесън.И пак се получи:) То аромат, то чудо:)

Използвах:
- 1 кг.кромид лук;
-  2 скилидки чесън;
- 100 мл.слънчогледово олио;
- 120 гр.краве масло;
- 2 супени лъжици мед;
-   80 гр.брашно;
- 1 л. и 100 мл. гореща вода;
- сол и черен пипер на вкус.

Изчиствате и нарязвате на тънки шайби лука. Изчиствате и нарязвате и чесъна. Слагате ги заедно да се задушат в олиото, след 10-на минути добавяте на части и маслото. Подправяте с подправките и оставяте до пълно омекване, около 25 минути общо. Когато се зачерви лука, добавяте брашното, меда и водата и оставяте да къкри още 20-на минути. От самото начало разбърквате периодично.
Е, пак е лесно:)
Приятен апетит!

Жани


Коментари

vesela каза…
Много я обичам тази супа, и твоята интерпретация звучи не по-малко вкусно, и определено лесно!
Еййй, Честита Баба Марта! Да си все така щастлива, и разбира се - здрава!
janipetrova каза…
Благодаря, Весе:) Желаяти щастие♡