Сигурно
има традиционна рецепта за славянски гювеч.
При мен
нещата се получават така.
Без излишно
суетене и следване на рецепти.
Имам идея – осъществявам я.
Вкъщи
много обичаме пълнени чушки с кайма и ориз.
Ама много време отнема приготвянето
им! За това един ден, когато мислих да ги приготвя, реших просто да нарежа и да
добавя чушките към сместта, вместо да ги пълня с нея. Така или иначе – чушките ще
бъдат нарязани.
Ползвам и
пресни и печени. Каквото имам. Впоследствие разбрах, че на това или на подобно ястие
му казвали „славянски гювеч“.
Моят вариант съдържа следните продукти:
·
500 гр.кайма (смес или телешка);
·
два настъргани моркова;
·
една чаена чаша ориз;
·
мазнина за готвене + вода;
·
сол и пушен червен пипер;
·
5-6 нарязани червени чушки;
·
шепа нарязан магданоз;
·
3 чаени чаши топла вода за пиене.
Задушавате
каймата заедно с ориза и морковите. Добавяте подправките и малко вода.
Разбърквате периодично в рамките на няколко минути. Разпределяте в подходящ съд
за печене заедно с нарязаните чушки, магданоза и трите чаши вода. Печете под
фолио на средна решетка, на 180°-200° до готовност.