Винен кебап в зимната вечер

Като замирише на задушено и вино, когато навън е мрачно в пет следобед и без да има сняг и да не е настъпил декември все още, а навън въздухът да " щипе" и да искаш да се прибереш на топло, значи зимата е дошла:) А какво по-подходящо от винен кебап за вечеря и чаша отлежало червено вино, разбира се:)
Необходими продукти за винения кебап:
- 500 гр. телешко или свинско месо;
- 500 гр. доматено пюре;
- 1 с.л. олио;
- 50 гр.краве масло;
- 3 ч.л. царевично нишесте;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 1/2 чаша червено вино;
- 1 ч.ч.ориз
- сол, черен пипер, дафинов лист,бахар

Правя и следните уточнения:
Когато готвите телешко, е хубаво да си го приготвите от предишната вечер. Аз правя така: наразвам го и го начуквам. След това го слагам в съд пълен с прясно мляко и го обърквам със счукан бахар и черен пипер. Престоява в хладилника една нощ  и на сутринта месото е готово за готвене.
Относно необходимото за кебапа червено вино, съм сложила половината на чашата, която е на снимката.
И така, нарязвате на кубчета месото, което сте избрали и заедно с почистените и нарязани моркови и лук, ги слагате да се запържат за около 10 минути с една лъжица олио и малко питейна вода. Ако готвите телешко, вместо вода изсипвате прясното мляко, в което е киснато. След това задушавате на тих огън за около час. Стане ли крехко месцето, го вадите от тенджерата и на дъното запържвате три чаени лъжици нишесте заедно с маслото.
Хубаво бъркате, за да не загори. Добавяте доматеното пюре, сготвеното вече месо, виното, подправките на вкус и ориза. Оставяте да къкри на тих огън, като периодично разбърквате и добавяте вода при необходимост. Когато оризът е сварен, яденето е готово.
За предястие - червена супа, рецептата тук- http://janipetrova.blogspot.com/2014/11/blog-post_19.html  като картофите бяха заменени с карфиол.
На снимката вместо хляб съм сложила от содената питка със слънчогледови ядки на мама:)
Да ви е сладка зимната вечер:)

Коментари