Пропускане към основното съдържание

Двуцветна крем супа

Ето я и обещаната рецепта за двуцветна крем супа. Всъщност това са две супи в една чиния. Аз направих една червена и една зелена. 

Необходими продукти за червената супа:
- 2 глави цвекло;
- 50 гр.краве масло;
- питейна вода за варене  + 0.5 л.гореща вода за доливане;
- сол на вкус
Необходими продукти за зелената супа:
- 1 глава броколи,
- 1 тиквичка;
- 1/2 кафяна лъжичка чесън на прах;
- 50 гр.краве масло;
- питейна вода за варене  + 0.5 л.гореща вода за доливане;
- сол на вкус
Двете крем супи приготвяте по аналогичен начин, както винаги съм описвала досега. Ето една примерна подготовка, която ще видите, като кликнете върху текста с различен цвят : примерна рецепта за крем супа.
Съответно при зелената ще добавите чесън на прах, а защо не - една две нарязани скилидки. При приготвянето на червената крем супа имайте в предвид, че цвеклото се вари много дълго, докато омекне. Аз го сварих за два часа и половина от предишната вечер, за да не настане бунт на обяд от чакането.
Направих супичките малко по-гъсти от обичайното, за да може да се разделят добре при сипването в съда за сервиране. За това използвах вместо една, две супени лъжици квасена сметана. Сипвах с два черпака едновременно от двете супи.
Тази рецепта ще впечатли мъжете на жените, а защо не и жените на мъжете;)
Децата вкъщи ще се радват, а ако имате гости ще блеснете с изобретателността си. Родителите ви ще се гордеят, че сте толкова напред с "материала":)
На снимката съм сложила парче сиренце, което много върви към супата, а вместо препечен хляб, пърленки, които затоплих в тостера. Останаха ми от неделната ни разходка до слънчевия град Банкя:)
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…