Днес ще ви представя още две идеи за вкусен постен обяд. Лично аз нямам воля да постя, дори и по време на Великия пост, но все пак хубаво е от време на време да се хапва и по нещо по-леко.
Рецептите са две. Първата е за любимата ми тиквена крем супа. Това ястие по принцип е есенно, но на пазара "Димитър Петков" си намерих хубава тиква и не можах да се сдържа да не я сготвя, макар и да наближава пролетта. ( която отново ми напомня за зеленчуковия хляб, който съм обещала да направя скоро;)
Необходими продукти:
- 1 кг.почистена и нарязана на парчета тиква;
- 2 почистени и нарязани моркова;
- 50 гр.краве масло/кокосово масло;
- 1 ч.л. канела,
- щипка сол, куркума;
- около литър гореща вода плюс тази за сваряването на зеленчуците.
Рецептите са две. Първата е за любимата ми тиквена крем супа. Това ястие по принцип е есенно, но на пазара "Димитър Петков" си намерих хубава тиква и не можах да се сдържа да не я сготвя, макар и да наближава пролетта. ( която отново ми напомня за зеленчуковия хляб, който съм обещала да направя скоро;)
Необходими продукти:
- 1 кг.почистена и нарязана на парчета тиква;
- 2 почистени и нарязани моркова;
- 50 гр.краве масло/кокосово масло;
- 1 ч.л. канела,
- щипка сол, куркума;
- около литър гореща вода плюс тази за сваряването на зеленчуците.
Сварявате в посолена вода тиквата и морковите. Когато са готови, изливате водата, добавяте маслото, намачквате с вилица зеленчуците и на затворен капак ги оставяте да се задушат за кратко с маслото, канелата и куркумата.
През това време слагате да заври литър питейна вода. Зеленчуците не ги оставяте повече от пет минути на котлона, за да не загорят. Разбърквате, пасирате с пасатор и когато водата е готова, внимателно доливате в тенджерата количество според това колко гъста желаете да стане супата.
През това време слагате да заври литър питейна вода. Зеленчуците не ги оставяте повече от пет минути на котлона, за да не загорят. Разбърквате, пасирате с пасатор и когато водата е готова, внимателно доливате в тенджерата количество според това колко гъста желаете да стане супата.
Второто ястие е яхния от леща. Готвя я по този начин и от време на време правя индийската рецепта дал къри, на която ще се спра в друг пост.
Необходими продукти:
- 250 гр.леща /аз ползвах червена и с добавените подправки мина през оранжевия и жълтия цвят:)/;
- 1 гл.кромид лук;
- 2 моркова;
- 1 връзка пресен лук;
- щипка сол, къри и куркума.
- 2-3 супени лъжици слънчогледово олио.
Необходими продукти:
- 250 гр.леща /аз ползвах червена и с добавените подправки мина през оранжевия и жълтия цвят:)/;
- 1 гл.кромид лук;
- 2 моркова;
- 1 връзка пресен лук;
- щипка сол, къри и куркума.
- 2-3 супени лъжици слънчогледово олио.
За около пет минути в една супена лъжица слънчогледово олио запържвате в дълбок съд почистените и нарязани на дребно кромид лук и моркови. Разбърквате, добавяте солта, подправките, лещата и пресния лук и заедно с останалото количество мазнина отново разбърквате. Добавяте питейна вода, колкото да покрие лещата и оставяте да се задуши на тих огън за десетина минути. В случай, че след това време лещата не е готова, а водата се е абсорбирала, добавяте още вода, разбърквате и оставяте да къкри за още десетина минути. Хубаво е да проверявате често дали яденето е готово, защото бързо може да стане на каша и ще трябва да пиша и рецепта за крем супа от леща след това:)
Да ви е сладко, мили читатели на моя блог;)
Да ви е сладко, мили читатели на моя блог;)
Коментари