Пропускане към основното съдържание

Постни коледни меденки

Обичам простите неща в готвенето. Да става бързо и да не е сложна за изпълнение рецептата. Обичам да готвя, но обичам повече времето си да посвещавам на любимите си хора, да чета книга, да си почивам, когато имам възможност.
За това и тазгодишните ни коледни меденки са с малко съставки и лесни за оформяне. Все пак си пригответе 2-3 часа за печене, защото от посочените продукти стават над 200 бройки. Иначе всяка тава се пече не повече от 10 минути на 200°.
Вдъхновението дойде от Supichka.
Какво ви е нужно:
- 3 чаени чаши брашно,
- 1 чаена чаша мед,
- 1 чаена чаша топла питейна вода,
- 1 кафяна лъжичка сода,
- канела и други сладкарски подправки на вкус. Аз използвах смес от карамфил, анасон, индийско орехче и джинджифил.
Разбърквате меда във водата, докато се разтвори. В отделен съд пресявате брашното, добавяте содата и подправките, а накрая и медената вода.
Оформяте тесто, с което много лесно се работи. Нищо общо с масленото, което стандартно се използва за този вид сладки. Аз направих звездички.
На снимката чинийката с част от меденките е аранжирана с ръчно направената от мен коледна украса и прекрасния ми ангелски буркан, нарисуван от много скъпа за мен приятелка.
Изсушени корички от портокали, канелени пръчици, елхови и борови клончета и други природни дарове.
Прелест. Красота. Любов.
Светли да са ни всички празнични и непразнични дни!
Жани

Коментари

  1. Аз няма да смогна да направя никакви сладки тази година...е, направих едни, но толкоз...така ми липсва време...а до почивка не знам кога ще стигна:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед или друг подсладител; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок . Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да ги п…