Постни коледни меденки

Обичам простите неща в готвенето. Да става бързо и да не е сложна за изпълнение рецептата. Обичам да готвя, но обичам повече времето си да посвещавам на любимите си хора, да чета книга, да си почивам, когато имам възможност.
За това и тазгодишните ни коледни меденки са с малко съставки и лесни за оформяне. Все пак си пригответе 2-3 часа за печене, защото от посочените продукти стават над 200 бройки. Иначе всяка тава се пече не повече от 10 минути на 200°.
Вдъхновението дойде от Supichka.
Какво ви е нужно:
- 3 чаени чаши брашно,
- 1 чаена чаша мед,
- 1 чаена чаша топла питейна вода,
- 1 кафяна лъжичка сода,
- канела и други сладкарски подправки на вкус. Аз използвах смес от карамфил, анасон, индийско орехче и джинджифил.
Разбърквате меда във водата, докато се разтвори. В отделен съд пресявате брашното, добавяте содата и подправките, а накрая и медената вода.
Оформяте тесто, с което много лесно се работи. Нищо общо с масленото, което стандартно се използва за този вид сладки. Аз направих звездички.
На снимката чинийката с част от меденките е аранжирана с ръчно направената от мен коледна украса и прекрасния ми ангелски буркан, нарисуван от много скъпа за мен приятелка.
Изсушени корички от портокали, канелени пръчици, елхови и борови клончета и други природни дарове.
Прелест. Красота. Любов.
Светли да са ни всички празнични и непразнични дни!
Жани

Коментари

vesela каза…
Аз няма да смогна да направя никакви сладки тази година...е, направих едни, но толкоз...така ми липсва време...а до почивка не знам кога ще стигна:)