Пропускане към основното съдържание

Рататуй с пресни и сушени домати, каперси и зелени подправки

Няма да ви лъжа. Идея си нямам каква е основната рецепта за рататуй. Не съм и търсила информация. Просто отворих последната си готварска книга, която ми дадоха в Лидл и я видях. Снимка с вкусни и примамващи запечени зеленчуци. Идеална рецепта за постните дни.
В посоченият вариант се ползват чери доматки, но аз сготвих рататуя с тези с нормалната големина :), добавих едно малко бурканче (около 300 мл.) сушени мариновани домати и така и така бях в съответния магазин (в който има всичко, което трябва за изпълнение на рецептата), видях на рафта едни малки симпатични бурканчета с каперси и си казах, че рецептата ще се пренаписва по моя си начин :)
Тези каперси ми напомниха на един случай отпреди повече от пет години, в който се бях вманиачила на тема миди "сен жак". Трябваха ми каперси и с любимия ми обикаляхме къде ли не. Накрая намерихме едни на цена десет пъти по-голяма от тази, на която ги купих днес. Пазарът се развива. Постоянно. Както и моето влечение към новости в семейното меню.








Та, за рататуя ще ви трябват:

- 3 средно големи тиквички;
- 3 средно големи домата;
- бурканче със сушени мариновани домати (около 300 мл.);
- 3 средноголеми глави лук;
- 3 скилидки чесън;
- 3 чаени лъжички каперси;
- розмарин, мащерка, босилек, сол, черен пипер на вкус;
- 3 чаени лъжички захар. ( аз ползвах фруктоза );
- 50 - на грама слънчогледово олио/зехтин или краве масло, и малко за запържване.

Започвате с лука. Нарязвате го на тънки кръгчета и го запържвате за кратко, докато омекне. Добавяте и почистените и нарязани на дребно скилидки чесън. Разстилате ги в тавичка като ги обърквате с посочените подправки и захарта. Върху лука слагате малко от олиото или маслото. Ако разполагате с пресни розмарин, мащерка и босилек, още по-добре и ароматно ще се получи. Отгоре редите едно след друго нарязаните колелца от тиквичките. Не ги белите, така че ги измийте добре. Нарязвате на колелца и измитите домати, и ги редите заедно със сушените между тиквичките. Слагате останалата част от олиото/маслото. Отгоре поръсвате с каперсите и още малко от зелените подправки.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути. Когато е готово, завивате тавата с фолио, изключвате печката и оставяте на топло чудното ястие или сервирате веднага.
Точно както обичам  - лесно и бързо:)
Да ви е сладко!

Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед или друг подсладител; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок . Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да ги п…