Пропускане към основното съдържание

Крем супа от тиквички и джинджифил

Голям любител съм на крем супите. И най-вече на тези от тиква. Днес обаче съм на вълна тиквички и джинджифил. Всъщност джинджифила в тази рецепта е колкото нокът, но аромата, който се носи от тенджерата е невероятно свеж:)
Започвам да публикувам рецепти без месо. Макар че вкъщи 3/4 от живущите настояват да им го готвя, за себе си смятам да го спра. Съображенията ми в друг пост ще бъдат публикувани. Наясно съм, че от мотивите ми следва и да спра млечните продукти, но това за сега не се случва и продължавам да ги консумирам....кой знае за в бъдеще:) Човек преминава през различни трансформации.
Ето и рецептата.
Необходими продукти:
-3 средноголеми тиквички;
-2 средноголеми картофа;
-малко парченце настърган джинджифил;
- 50 гр. краве масло/алтернатива е растително масло по избор;
- по една щипка индийско орехче и куркума. Мислих си и за кардамон, но не намерих в шкафа с подправки:(
Обелвате и нарязвате на едри парчета тиквичките и картофите. Слагате ги заедно с почистения и настърган джинджифил да се сварят в подсолена вода в една тенджера. След като са достатъчно размекнати картофите и тиквичките, изхвърляте водата от тенджерата, слагате подправките и маслото при зеленчуците и джинджифила да се задушат на тих огън.
През това време си загрявате литър питейна вода. Всъщност, ако искате може и да ползвате тази от варенето, но при всички случай трябва да я излеете от тенджерата със сварените продукти за да може да се задушат с маслото и подправките.
След около 5 минути разбърквате и пасирате. Добавяте постепенно водата и то толкова, колкото на вас ви харесва от гледна точка на гъстота.
За да украсите, може да добавите още подправки и магданоз. Въпрос на избор и вкус:)
Приятно готвене и хапване:)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…