Катми с брашно от спелта






Здравейте в петък 😀
Тези дни съм почивка, което означава творене, фитнес и четене на романи😀
Реших да ви споделя една рецепта за идеалната съботна закуска, така че да имате време да се подготвите. Катмите са страхотни! Лично на мен ми харесват повече на вкус от стандартните палачинки, но минусът е, че трябва да се изчака сместта да шупне около 30 минути, заради маята. А ако сте майстори на кваса - направете ги с квас!
Катмите са чудесен вариант и за кутията за обяд - може да ги завиете с кашкавал, шунка, краставички и да ги затоплите с масълце на сандвич мейкъра, и да си оближете пръстите😀
Ето и рецептата за около 12-15 броя:

-2 яйца;
-1 кофичка кисело мляко (400 гр.) ;
- 1 кофичка вода (400 гр.) ;
-щипка сол;
-2 чаени лъжички захар;
-1 пакетче суха мая.
-брашно от спелта около 450 гр., колкото поеме до получаване на консистенция малко по-гъста от тази на боза.
-краве масло за намазване

Първо разбивате с вилица или миксер яйцата заедно със захарта и солта. Разбива се още в кофичката киселото мляко, добавя се към яйцата, както и водата. В отделен съд пресявате брашното и добавяте маята. Омесвате сухите съставки към останалите и обърквате до хомогенна смес. Печете на среден котлон на намален тиган от двете страни. Върху всяка катма слагате малко масло, редите една върху друга и захлупвате.
Гарнирате с каквото си пожелаете.
Прекрасни и спокойни почивни дни💙

Жани

Коментари