Тези чудни нахутени кюфтенца са едновременно засичащи и богати на протеини. По уличните заведения за дюнери ги пържат, но това е нещо, което аз не правя, така че моята рецепта е с печене във фурна.
За около 25-30 нахутени кюфтенца,
са нужни:
·
400
гр.нахут от буркан, измит и отцеден;
·
малка
глава стар лук, нарязана;
·
1
скилидка чесън, нарязан;
·
1
ч.л.нарязан копър;
·
1
ч.л.нарязан магданоз;
·
⅓
ч.л.млян кимион;
·
щипка
индийско орехче;
·
сол и
черен пипер на вкус;
·
2 супени
лъжици оризово брашно;
·
½ чаена
чаша зехтин за готвене.
Първо се смилат в блендер или
кухненски робот лука и чесъна. Добавят се нахута и останалите продукти, и се
блендира до хомогенност. Оформят се кюфтенца и се редят в застлана с хартия за
печене тавичка. Поръсват се с капки захтин и се пекат на най-долна решетка, на
200°,от двете страни, докато не придобият златист загар.
Сервират се с млечен сос. Моето
предложение за соса е следното:
Чаена чаша кисело мляко се
обърква със сока на половин лимон, малко чесън на прах, зехтин, сол и черен
пипер на вкус.
Това е!
Желая ви усмихнат ден:)
Коментари