Печени нахутени кюфтенца






Тези чудни нахутени кюфтенца са едновременно засичащи и богати на протеини. По уличните заведения за дюнери ги пържат, но това е нещо, което аз не правя, така че моята рецепта е с печене във фурна.
За около 25-30 нахутени кюфтенца, са нужни:

·         400 гр.нахут от буркан, измит и отцеден;
·         малка глава стар лук, нарязана;
·         1 скилидка чесън, нарязан;
·         1 ч.л.нарязан копър;
·         1 ч.л.нарязан магданоз;
·         ⅓ ч.л.млян кимион;
·         щипка индийско орехче;
·         сол и черен пипер на вкус;
·         2 супени лъжици оризово брашно;
·         ½ чаена чаша зехтин за готвене.

Първо се смилат в блендер или кухненски робот лука и чесъна. Добавят се нахута и останалите продукти, и се блендира до хомогенност. Оформят се кюфтенца и се редят в застлана с хартия за печене тавичка. Поръсват се с капки захтин и се пекат на най-долна решетка, на 200°,от двете страни, докато не придобият златист загар.
Сервират се с млечен сос. Моето предложение за соса е следното:
Чаена чаша кисело мляко се обърква със сока на половин лимон, малко чесън на прах, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Това е!
Желая ви усмихнат ден:)



Коментари