Безглутенов сладкиш със сливи






Рецептата за този сладкиш я измислих преди повече от година. Приготвих пая за мой празник и от тогава няколко пъти чувам как трябва пак да го направя. Естествено изчаках да дойде есента, че и да свърши, за да се сетя да го приготвя и трудно намерих сливи. Но, когато човек иска нещо да се случи, то се случва, ако положи усилия:)
Сладкишът е много вкусен! Много ароматен и много лесен за изпълнение. Докато приготвяте сместта, може да включите фурната да загрява до 200 °, освен ако няма да ползвате стъклена форма. Може да го направите обърнат и така ще имате още по-чуден карамелизиран вкус.
Необходими продукти:
-3 яйца;
- ½ чаена чаша нерафинирана кафява захар + 1 супена за поръсване;
-1/2 чаена чаша мазнина;
-1 чаена чаша оризово брашно;
-1/3 чаена чаша орехово брашно;
-1 чаена лъжичка канела;
-1 чаена лъжичка бакпулвер;
-1/3 чаена чаша питейна вода;
-няколко изчистени от костилките и нарязани на половинки сливи.

Сместта се приготвя като разбиете с миксер или вилица яйцата заедно с мазнината и захарта, и към тях добавите сухите съставки и дообъркате с водата до хомогенност.
Ако искате да приготвите обърнат сладкиш е нужно да наредите първо сливите на дъното на тавичката, поръсени със захарта и върху тях да изсипете и загладите сместта. Преди това намазнявате съда и го застилате с хартия за печене.Печете до суха клечка, като  първо е добре да го запечете отдолу за няколко минути (зависи от фурната ви) и след  това да го оставите на средна решетка.
Ако няма да правите обърнат сладкиш – върху сместта поставяте сливите и поръсвате със захарта. Моето мнение е, че обърнатите пайове са по-ароматни и вкусни, но зависи от съда, в който се пече кекса. Този от снимката е печен в керамична форма с дебело дъно, което ще затрудни карамелизирането на плодовете. Все пак е нужно да се запече и от долната страна при всички случаи, така че както казах – има значение и самата фурна.
Желая ви прекрасни предпразнични дни!

Коментари

vesela каза…
Изглежда добре, обичам сладкиши със сливи.