Ръжен сладкиш с ябълки, стафиди и орехи




Това, може би е най-ароматният, най-лесният и най-вкусният сладкиш, който съм правила наскоро. Есенно-зимна рецепта, която сгрява душата в студените дни. Ползвала съм ръжено брашно и нерафинирана кафява захар. Има неща, които „искат“ точно определени съставки, за да се получат – по тази причина в сладкишите и кексовете предпочитам да слагам олио, а брашното го подбирам според целта.  За това – не ме питайте дали ще се получи сладкиша, ако смените някоя от съставките – ще се получи, но не знам какво:)

Необходими продукти:
-          2 ябълки или една голяма (около 200 гр.)-обелени и настъргани;
-          1 нарязана на кръгове ябълка за украса на сладкиша;
-          2 яйца;
-          1 чаена чаша ръжено брашно;
-          ½ чаена чаша нерафинирана кафява захар;
-          100 гр.орехи (почистени от черупките и натрошени);
-          ½ чаена чаша слънчогледово олио;
-          50 гр.златна стафида;
-          ½ чаена лъжичка канела;
-          1 чаена лъжичка бакпулвер;
-          50-100 мл.питейна вода при необходимост.

Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавят се олиото, стафидите, орехите и настърганите ябълки. Към тях се слагат и объркват брашното, бакпулвера и канелата. Ако сместта е твърде суха, се добавя малко питейна вода.Обърква се добре и се разстила върху намазнена тавичка, застлана с хартия за печене. От горе се реди нарязаната на кръгчета ябълка.
Пече се на средна решетка (аз винаги пека за кратко само от долната страна), в предварително загрята фурна, на 200 ° до суха клечка.

Когато се охлади, може да се нареже.

Това е! Желая ви усмихнати есенно-зимни дни:)

Коментари