Това, може би е най-ароматният, най-лесният и най-вкусният сладкиш, който
съм правила наскоро. Есенно-зимна рецепта, която сгрява душата в студените дни.
Ползвала съм ръжено брашно и нерафинирана кафява захар. Има неща, които „искат“
точно определени съставки, за да се получат – по тази причина в сладкишите и
кексовете предпочитам да слагам олио, а брашното го подбирам според целта. За това – не ме питайте дали ще се получи
сладкиша, ако смените някоя от съставките – ще се получи, но не знам какво:)
Необходими
продукти:
-
2
ябълки или една голяма (около 200 гр.)-обелени и настъргани;
-
1
нарязана на кръгове ябълка за украса на сладкиша;
-
2
яйца;
-
1
чаена чаша ръжено брашно;
-
½
чаена чаша нерафинирана кафява захар;
-
100
гр.орехи (почистени от черупките и натрошени);
-
½
чаена чаша слънчогледово олио;
-
50
гр.златна стафида;
-
½
чаена лъжичка канела;
-
1
чаена лъжичка бакпулвер;
-
50-100
мл.питейна вода при необходимост.
Яйцата се разбиват заедно
със захарта. Добавят се олиото, стафидите, орехите и настърганите ябълки. Към
тях се слагат и объркват брашното, бакпулвера и канелата. Ако сместта е твърде
суха, се добавя малко питейна вода.Обърква се добре и се разстила върху
намазнена тавичка, застлана с хартия за печене. От горе се реди нарязаната на
кръгчета ябълка.
Пече се на средна решетка
(аз винаги пека за кратко само от долната страна), в предварително загрята
фурна, на 200 ° до суха клечка.
Когато се охлади, може да се нареже.
Това е! Желая ви усмихнати есенно-зимни дни:)
Коментари