Ароматът при запичането на плънката им –
наситен с канела и орехи, няма как да не напомни, че е настъпило най-уютното
време – това, в което все по-често сме си вкъщи😀 Безценно!
Баницата с ябълки е и есенна и зимна рецепта,
носи в себе си Коледа и усещането, че си се прибрал от дълъг път на търсене.
Класика, която не бих заменила. Може би всяка домакиня има своята рецепта, днес
ви споделям своята:
-
Пакет
фини точени кори (400 или 500гр.);
-
1
кг.почистени и настъргани ябълки;
-
2
чаени лъжички канела;
-
200
гр.натрошени орехи (без черупкитеJ);
-
1
чаена чаша кафява нерафинирана захар (може и бяла);
-
олио за
намазване.
Много е лесно! Докато загрява фурната на
200°, приготвяме сместта. Омесваме настърганите ябълки заедно с канелата,
захарта и орехите. Според мен кафявата нерафинирана захар е идеална за десерти –
придава наситен и каремелен вкус, който липсва на бялата. Вие, обаче може да
ползвате такава, каквато предпочитатеJ
Баницата с ябълки я приготвям както
стандартната със сирене – взимам два листа, мажа с олио (когато е със сирене
ползвам масло), разпределям от сместта в по-широкия край и навивам на руло.
Разпределям рулата в намаслена тавичка, застлана с хартия за печене. Отгоре
също намазвам с олио, нарязвам на равни части и слагам да се пече първо отдолу
за 15-на минути и след това на средна решетка, докато се получи златист загар. Това
е моят начин!
Наслаждавайте се на студеното време – с всичките
му прелести:)
Парчета от баничката може да си я сложите
в кутия и да си носите с вас навън – на разходка, на работа или в училище:)
Споделям и малко есенни снимки – за да ви
вдъхновя да излезете навън и да й се насладите:)