Баница с ябълки








В сезона на ябълките е идеално време да си приготвим баница с тях.
Ароматът при запичането на плънката им – наситен с канела и орехи, няма как да не напомни, че е настъпило най-уютното време – това, в което все по-често сме си вкъщи😀 Безценно!
Баницата с ябълки е и есенна и зимна рецепта, носи в себе си Коледа и усещането, че си се прибрал от дълъг път на търсене. Класика, която не бих заменила. Може би всяка домакиня има своята рецепта, днес ви споделям своята:

-          Пакет фини точени кори (400 или 500гр.);
-          1 кг.почистени и настъргани ябълки;
-          2 чаени лъжички канела;
-          200 гр.натрошени орехи (без черупкитеJ);
-          1 чаена чаша кафява нерафинирана захар (може и бяла);
-          олио за намазване.

Много е лесно! Докато загрява фурната на 200°, приготвяме сместта. Омесваме настърганите ябълки заедно с канелата, захарта и орехите. Според мен кафявата нерафинирана захар е идеална за десерти – придава наситен и каремелен вкус, който липсва на бялата. Вие, обаче може да ползвате такава, каквато предпочитатеJ
Баницата с ябълки я приготвям както стандартната със сирене – взимам два листа, мажа с олио (когато е със сирене ползвам масло), разпределям от сместта в по-широкия край и навивам на руло. Разпределям рулата в намаслена тавичка, застлана с хартия за печене. Отгоре също намазвам с олио, нарязвам на равни части и слагам да се пече първо отдолу за 15-на минути и след това на средна решетка, докато се получи златист загар. Това е моят начин!
Наслаждавайте се на студеното време – с всичките му прелести:)
Парчета от баничката може да си я сложите в кутия и да си носите с вас навън – на разходка, на работа или в училище:)
Споделям и малко есенни снимки – за да ви вдъхновя да излезете навън и да й се насладите:)