Да измисляш всекидневно
какво интересно, вкусно и засищащо да сложиш в кутията за обяд, особено, ако тя
е на ученик, често може да е предизвикателство.
Мъфините са чудесен начин да
имаш под ръка закуска навън. Удобни са за пренасяне и не отнемат много време за
приготвяне. Освен това, има безброй вариации от вкусове и покриват всякакви
предпочитания.
Тези, които ви представям
днес, са горе-долу по класическа рецепта, с тази разлика че са „освежени“ със
сок от лайм (лимети). Почитателите на коктейл „Мохито“ знаят, че на зеления
лимон му отива на вкус много кафява захар, за това и използвах такава вместо
класическата бяла. Съветвам ви да си намерите истинска – нерафинирана, а не
боядисана в кафяво бяла.
За 24 мъфина ще са ви нужни:
- 2 чаени чаши бяло брашно;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- щипка ванилия;
-125 гр.разстопено краве масло;
-3 яйца;
- 1 чаена чаша кафява захар;
- ½ чаена чаша квасена сметана;
- ½ чаена чаша краве кисело мляко (може
вместо двете половини, да сложите една цяла чаша кисело мляко, ако нямате
сметана. Сметаната според мен, ги прави по-плътни).
- прясно изцеден сок от три лимети.
Първо разбърквате
с вилица разстопеното масло с яйцата и захарта. Добавяте сметаната, млякото и
сокът и разбърквате. В отделен съд смесвате сухите съставки и след това ги
добавяте към първите. Обърквате до хомогенна смес и разпределяте в подходящи
форми. Печете на средна решетка на 200 градуса до суха клечка.
Това е! Имате
закуска – сутришна, следобедна или за кутия, която да вземете навън.