5 начина, които да ни помогнат да се справим при тревожност






1. Бъдете съзнателни към мислите си

На ден, в  човешката глава минават хиляди отделни мисли. Умът не си почива. Често се говори напоследък за “burn out” – състояние на претовареност и емоционално изтощение, вследствие на прекомерен стрес (най-вече на работното място). Повишеният стрес води до повишена тревожност, която в тежки случаи може да премине в хронично положение. Темата е изключително сериозна и е по-скоро обект на медицински обсъждания и препоръки за справяне.Нашите мисли, обаче са пряко свързани с нашите навици, и един такъв е имено е тяхното следене. Представете си мислите си като вълни на море.Прииждат и си отиват. В нас е силата да приемем дадено съждение или да го отклоним. Тренирането на ума ни може да ни стане навик и да се превърне в  естествен процес да избиране какви мисли да допуснем и какви да отхвърлим. Също както сутрин си мием зъбите или както всеки път си слагаме предпазен колан като се качим в колата. За установяване на навика да следим мислите си е нужно време и внимание. Не забравяйте, че ако наистина искате да постигнете някаква промяна, е нужно да бъдете постоянни и съзнателни. Често чуваме „Всичко е в главата ти“ и е точно така! Всичко – от най-негативното до най-положителното.Това означава, че начинът на възприятие и отношението ни към случващото се, зависи от нас. И това е добра новина! Означава, че контролът е в нас и може да се справим! И не забравяйте – не е срамно да поискаш помощ и не бива да се пренебрегват състоянията на ума, които биха довели до паник атаки или  депресия, в следствие на подценена тревожност.

2. Дръжте умът си зает

В първа точка говорих за прегряване на ума в резултат на прекомерен стрес. Другата крайност, обаче също не е добре.Човек без работа (имам предвид различни задачи, не само служебни) е възможно да започне да си измисля проблеми. Блуждаещият ум на индивид без цел, може да го докара също до депресивни състояния, които могат да бъдат опасни за него или за околните. Хората без работа се чувстват непълноценни и нещастни.Когато си поставяме цели за изпълнение – дори и да ни изглеждат незначителни, като например да разчистим някое чекмедже или да си купуваме нова книга всеки месец, ние държим ума си буден и чувстваме, че правим нещо полезно –за нас или близките ни. Не случайно, има изследвания, че бабите и дядовците, които се грижат за внуци, живеят по-дълго и са по-здрави. Японците имат цяла философия, която се върти около това, че докато си намираш работа, която те прави щастлив и съзнанието ти е заето, си психически и физически по-дълго добре.Освен това, хората без занимания, са склонни да се отдават много често на клюки, което обикновено не води до нищо добро и продуктивно.

3. Обкръжете се от положителни хора

Определящо е в живота ви с какви хора общувате.Заобикалящата среда е от решаващо значение за развитието ви като цяло и има огромно въздействие и върху ежедневното ви настроение.Избягвайте хора, които често се оплакват и обсъждат постоянно постъпките на другите. Колкото повече общувате с такива, толкова по-неуверени и разтревожени ставате.
Докато, когато сте в обкръжение на хора, които ви вдъхновяват и мотивират, се случва точно обратното – вие ставате по-щастливи, стресът се понижава и от там замлъкват и отрицателните мисли.

4.Давайте си време за пълноценна почивка

Качественият сън е изключително важен за това тялото и умът да функционират нормално, и да можем да бъдем адекватни в ежедневието си. Наред с наспиването, умът ни релаксира и като правим неща, които обичаме.Няколко пъти в седмицата е добре да се разтоварваме и чрез дейности, които ни носят щастие и удовлетвореност – танцуване, фитнес упражнения, предпочитан спорт, разходки – неща, чието правене ще ни измори  физически, но ще ни зареди емоционално.

5. Слушайте любима музика, гледайте и четете забавни неща

Всяка музика влияе по различен начин на всеки човек. Важното е, че въздейства! И точно това е ключът! Слушайте ежедневно музика, която ви харесва и ви кара да се чувствате добре.Ако ви харесват тъжни песни – добре, слушайте ги, но не прекалявайте.Всичко, на което отдавате значение, става истина за вас и ако си пускате често нещо меланхолично, няма как да станете весели, нали! Същото мнението и за книгите, и филмите.Ако четем постоянно тежки и драматични произведения, ако гледаме редовно продукции, фокусирани върху житейска мъчнотия, това няма да намали нашата тревожност, дори – напротив. И все пак е възможно – ако се запознаем с дадена трагична история, да станем и по-осъзнати и благодарни за благата в живота ни.
При всички случаи, обаче наблягайте на книги, музика и филми, които ви вдъхновяват и ви карат да се усмихвате по-често отколкото да плачетеJ