5 начина да намалим ежедневния стрес






1.Сложете граници в общуването с неприятни хора

Най-добре за душевния ни комфорт би било да не общуваме с хора, които “пият” от енергията ни с негативното си отношение, мрънкане и клюкарстване. Разбира се - не може винаги да сме усмихнати и не е нормално да сме позитивни на всяка цена. Но има хора, които с присъствието си са способни да ни накарат да се чувстваме зле. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СИ ИЗКАРВА ЯДА ВЪРХУ ВАС! Запомнете го!
Не помня кога, но съм била в началните класове в училище, когато ни учиха, че свободата ти се простира до свободата на другия, т.е.говори, прави, струвай до личните граници на другите. Не пречи! Та, ако някой ви пречи с думите или действията си (когато не става въпрос за да ви попречи да навредите с действията си на себе си или друг, разбира се), поставете граници!
Кажете “НЕ”, когато нещо не ви харесва и никога не позволявайте “да ви се качват на главата”.

2.Упражнявайте постоянно чувството си за благодарност

Благодарността е молитва в действие.Признателността е чувство за удовлетвореност и щастие. Бидейки благодарни всеки ден за близките си и благата в живота ни, осъзнаваме колко щастливи сме всъщност. Да благодарим за това, че хората, които обичаме са живи и здрави; че имаме уютен и сигурен дом; че имаме работа, която да ни осигурява доход; че имаме храна на масата, и стресът върху нас значително ще намалее.

3.Преместете се

Ако мястото, където се намирате (вкл.и където работите) не ви удовлетворява - преместете се! Оценете плюсовете и минусите на това дали да останете. Променете нещата, които не харесвате, ако е възможно, но не мрънкайте, ако нямате смелост и продължите да търпите. Помнете, обаче две много важни неща:
-” Чуждата морава винаги изглежда по-зелена”, и
- Където и да идеш - от себе си не можеш да избягаш…

4.Време за теб си

Всекидневно.
Книга, някакъв вид активност, оставане сам с мислите си, хоби, любима музика, филм...каквото ви влече. Важното е да е “твоето време”.половин час на ден. Минимум.

5.Ограничете до минимум телевизията 

При мен е сведена до нула.Важните неща ги научавам без да имам включен фонов режим на ненужни реклами, постоянно лоши новини и никому нужна клюкарска информация. Телевизията ангажира ума ни и дори и да си мислим, че не обръщаме внимание на излъчването. Повишава стреса и често в нас може да се загнезди чувство за безнадежност в следствие на представяне на една вечно негативна действителност. От тук стресът може да премине в депресия, което е много сериозно състояние.
Може да включим телевизора, за да си пуснем любима музика (живеем в ерата на онлайн радиа без реклами и Spotify, все пак:) и докато я слушаме, да разговаряме с близките си и да вечеряме, или да почетем книга, която ни носи удоволствие, например. Може да си пуснем вдъхновяващ и отморяващ филм (живеем също и в ерата на Netflix и HBO:) Наред с телевизията, според мен е добре и да се ограничава безцелното “висене” в социалните мрежи. Имам профили в различни такива, но се старая да ги използвам умно и премерено
Със сигурност, този “без стрес” списък е много повече от пет точки. Всеки може да го допълва и дописва според собствените си нужди и предпочитания. Важното е да правим това, което обичаме и да осъзнаем, че решението е в ума ни!

Желая ви мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
Жани