Да приготвиш качествена вкусна крем
супа не е трудно, но и много лесно може да я опропастиш и да получиш просто
разредено пюре.
Радват ме лесни рецепти, но
задължително ястието трябва да има запомнящ се вкус и да го приготвям отново и
отново...Не ме отегчава да готвя еднакви ястия...щом са толкова вкусни.
Такова е френското ястие, наречено
“Вишисоаз” или иначе казано крем супа от праз и картофи. Толкова просто и лесно
за изпълнение, а толкова сгряващо душата.
Необходими продукти:
·
5-6 стръка праз лук (ползва се само
бялата част);
·
500 гр.картофи;
·
100 гр.краве масло;
·
½ чаена чаша квасена сметана;
·
сол и черен пипер на вкус;
·
1,5 л.костен или друг бульон.
Нарязвате
праза и го слагате да се задуши с маслото за няколко минути в тенджерата, която
сте предвидили за супата. Разбъркайте добре и оставете под похлупак. След като
празът омекне, добавяте обелените и нарязани на кубчета картофи. Добавяте
бульона ( в случай, че не е посолен, добавяте сол на вкус) и оставяте да ври на
умерен огън около 30 минути. Когато зеленчуците омекнат, пасирате, добавяте
сметаната и обърквате до хомогенност и махате от котлона.
Супата е прекрасна както топла, така и
студена.
Bon appetit!
Жани