Крем супа от праз ( френска супа "Вишисоаз")




Да приготвиш качествена вкусна крем супа не е трудно, но и много лесно може да я опропастиш и да получиш просто разредено пюре.
Радват ме лесни рецепти, но задължително ястието трябва да има запомнящ се вкус и да го приготвям отново и отново...Не ме отегчава да готвя еднакви ястия...щом са толкова вкусни.
Такова е френското ястие, наречено “Вишисоаз” или иначе казано крем супа от праз и картофи. Толкова просто и лесно за изпълнение, а толкова сгряващо душата.

Необходими продукти:
·         5-6 стръка праз лук (ползва се само бялата част);
·         500 гр.картофи;
·         100 гр.краве масло;
·         ½ чаена чаша квасена сметана;
·         сол и черен пипер на вкус;
·         1,5 л.костен или друг бульон.

Нарязвате праза и го слагате да се задуши с маслото за няколко минути в тенджерата, която сте предвидили за супата. Разбъркайте добре и оставете под похлупак. След като празът омекне, добавяте обелените и нарязани на кубчета картофи. Добавяте бульона ( в случай, че не е посолен, добавяте сол на вкус) и оставяте да ври на умерен огън около 30 минути. Когато зеленчуците омекнат, пасирате, добавяте сметаната и обърквате до хомогенност и махате от котлона.
Супата е прекрасна както топла, така и студена.

Bon appetit!
Жани