Шоколадова торта с рикота (без печене)





Голяма слабост са ми тортичките с извара.
Изварата е продукт, с който лесно се работи, изключително засищащ без да усещаш тежест и богат на протеини. Така че десертите с извара за мен са много подходящи, включително и след тренировка.
Днес реших да ви запозная с поредната вариация на млечна торта без печене, този път с рикота, която е много подобна по състав на изварата.
За кръгла форма с диаметър 26 см.ще са ви нужни следните продукти:

За основата:
  • 300 гр.какаови бисквити;
  • 200 гр.сурови бадеми;
  • 125 гр.меко краве масло.

За крема:

    • 750 гр.рикота (3 кутии*250 гр.);
    • 250 гр.квасена сметана;
    • 4 супени лъжици качествено какао;
    • 5 супени лъжици мед;
    • 2 пакетчета *7 грама желатин.
    В блендер или кухненски робот смилате продуктите за основата, след което я разпределяте равномерно във форма с подвижен ринг. Слагате в хладилник, докато приготвите крема.
    Кремът се приготвя по същия начин - в робота или блендера, като най - накрая добавяте желатина по указанията на опаковката. Обърквате добре, разпределяте върху основата, заглаждате и връщате в хладилника за няколко часа.
    Имате перфектно шоколадово парфе с наситен вкус, но леко като консистенция, без чувството за тежест, което се усеща след консумацията на десерти с маскарпоне, течна сметана или сложни и време изискващи за приготвяне други кремове.

    Усмихнат ден!
    Жани