Шоколадов кейк








За тази много вкусна торта ползвах правоъгълна форма с размер 40/26 см.
Разбира се, може да направите половин доза за по-малък размер. Правила съм и двата варианта, така че каквото и да изберете, няма да сбъркате.
Пекат се по отделно два блата, като продуктите общо за тях са следните:
  • 4 яйца;
  • 2 и ½ чаени чаши кафява нерафинирана захар;
  • 250 гр. краве масло;
  • 1 чаена чаша прясно мляко;
  • 3 чаени чаши брашно;
  • 10 супени лъжици пълномаслено какао;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 1 чаена лъжица сода за хляб;
  • ½ чаена лъжица сол
За крема са ви нужни:
  • 400 гр.шоколад за готвене;
  • 250 гр.краве масло;
  • малко вода при нужда за разреждане на крема. Ползвах около 150 мл.
Загрявате фурната на 200 ° без обдухване.
Смесвате и разбивате с миксер течните съставки за блата. Към тях прибавяте смесените сухи и обърквате до хомогенност.
Разделяте сместта на две равни части и печете два блата или, ако сте майстор в областта - печете един и после го режете напречно. Аз не се наемам.Печете до суха клечка на средна решетка.
Когато са готови и изстинат блатовете, приготвяте крема, а може и докато се пекат.
На водна баня разстопявате шоколада с маслото и разбърквате. Ако стане много гъст, добавяте малко хладка вода. В рецептата (линк), откъдето черпих вдъхновението пише, че се добавя течна сметана. Аз не харесвам този продукт, но ако смятате, че консистенцията и вкуса ще се подобрят, имате свободата да избирате😀
Когато кремът е готов го оставяте на стайна температура да се сгъсти. Не се изкушавайте да го приберете в хладилник, защото маслото ще стане на бучки. Разпределяте върху първия блат, слагате втория и отново заглаждате с крема.
Прибирате тортата в хладилник и след няколко часа е готова. Съхранява се няколко дни и става все по-вкусна с всеки изминал ден!

Желая ви вдъхновен ден!
Жани