За тази много вкусна торта ползвах правоъгълна
форма с размер 40/26 см.
Разбира се, може да направите половин доза за
по-малък размер. Правила съм и двата варианта, така че каквото и да изберете,
няма да сбъркате.
Пекат се по отделно два блата, като продуктите общо
за тях са следните:
- 4 яйца;
- 2 и ½ чаени чаши кафява нерафинирана захар;
- 250 гр. краве масло;
- 1 чаена чаша прясно мляко;
- 3 чаени чаши брашно;
- 10 супени лъжици пълномаслено какао;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 чаена лъжица сода за хляб;
- ½ чаена лъжица сол
За крема са ви нужни:
- 400 гр.шоколад за готвене;
- 250 гр.краве масло;
- малко вода при нужда за разреждане на крема. Ползвах около 150 мл.
Загрявате фурната на 200 ° без обдухване.
Смесвате и разбивате с миксер течните съставки за
блата. Към тях прибавяте смесените сухи и обърквате до хомогенност.
Разделяте сместта на две равни части и печете два
блата или, ако сте майстор в областта - печете един и после го режете напречно.
Аз не се наемам.Печете до
суха клечка на средна решетка.
Когато са готови и изстинат блатовете, приготвяте
крема, а може и докато се пекат.
На водна
баня разстопявате шоколада с маслото и разбърквате. Ако стане много гъст,
добавяте малко хладка вода. В рецептата (линк), откъдето черпих вдъхновението пише, че се
добавя течна сметана. Аз не харесвам този продукт, но ако смятате, че
консистенцията и вкуса ще се подобрят, имате свободата да избирате😀
Когато
кремът е готов го оставяте на стайна температура да се сгъсти. Не се
изкушавайте да го приберете в хладилник, защото маслото ще стане на бучки.
Разпределяте върху първия блат, слагате втория и отново заглаждате с крема.
Прибирате
тортата в хладилник и след няколко часа е готова. Съхранява се няколко дни и
става все по-вкусна с всеки изминал ден!
Желая ви
вдъхновен ден!
Жани