5 неща, които да направим в неделя

Здравейте в понеделник!
Организирахте ли деня си вече? А седмицата?
Реших да ви вдъхновя за основните насоки, които да следваме в неделя. Според мен те са основополагащи за една вълнуваща и организирана седмица, която да ви носи повече позитиви отколкото напрежение. Вършейки ги в почивния ден, преходът към работните дни е по-плавен и не толкова стресиращ.


Снимка:weheartit

1. Мислете за неделята като за първи ден от седмицата!

В неделя времето като че ли тече по-бавно и имаме достатъчно време както за почивка, така и да свършим полезни неща в рамките на час-два, които да ни улеснят през следващите дни.
При мен нещата са следните - имам време и за себе си, и за близките си и да организирам следващите дни. Неделя е творчески ден. Може да подредите мислите и приоритетите си. Достатъчно часове, в които може да се отдадете на любими занимания и да планирате задачите си. Мислейки за неделя като за начало, преминавате към следващата точка:)

2.Направете си т.нар. списъци със задачи ( to-do lists)

Когато напишеш нещо, което имаш план да извършиш все едно си започнал вече да го вършиш. Написаната идея добива много по-ясна форма и осъзнатост отколкото, ако само блуждае в ума ни. Пишете си бележки, задрасквайте завършените дейности и ще се чувствате много по-продуктивни и полезни в живота си. Аз имам органайзер на телефона си, използвам календар с напомняния за предстоящи събития като различни занятия на децата, рожденни дни и други празници. Може да пишете вашите списъци в тефтери или да си лепите листове на хладилника.  В тези списъци включвам и списъци за пазаруване. Ако имаш план за това какво да сготвиш, например, пазаруването ще бъде много по-организирано, бързо и бюджетно.


Снимка:weheartit

3. Направете си план за приготвяне на храна

В неделя ми е най-лесно да правя това. Още сутринта приготвям кутиите за обяд за следващия ден и приготвям бързи ястия по лесни рецепти за съответния ден и понеделник. Обикновено съм напазарувала в края на работната седмица и така предварително знам какво ще сготвя в сряда. Задължително приготвям заготовки, които лесно да се преобразуват в блюдо през седмицата. Например, ако ще готвя пиле с ориз в сряда, в събота ще съм купила нужните продукти, в понеделник ще сложа пилето да се свари, а във вторник след работа ше го запека с ориза. Така реално мога да кажа, че не съм готвила първите дни от седмицата, защото основните неща са свършени. Аналогично при кутиите за обяд - често присъстват варени яйца, елда, овесени ядки, откъдето следва, че сварявайки ги още в неделя, до сряда отново ще имам основата за съответното хранене.

4.Подредете дома си

Аз съм човек, който чисти дома си в движение. Никога не оставям натрупани вещи, пране или чинии в мивката, поради простата причина, че свършвам повече от тези вечно присъстващи и нескончаеми работи, докато правя нещо друго. Например, сутрин зареждам пералнята, докато чакам машината за кафе да загрее, а вечер само я пускам да работи. Докато се топли вечерята, измивам кутиите за обяд. Децата са ангажирани с на пръв поглед лесни, но времеядни задачи и така всеки допринася за това да живеем в чист и подреден дом. А подреден дом означава подреден ум. Много по-продуктивна ще е седмицата ви, ако започвате начисто, най-малкото защото, ако свършите основните задачи в неделя, когато имате повече свободно време, през следващите дни ще е по-малко натоварено.

5.Отделете време за почивката си и си легнете рано

Много важно и основополагащо. За целта последното ви кафе следва да е не по-късно от 12 часа на обяд и съответно да не сте спали повече от 8 часа предишната нощ.
През седмицата спортувам и неделя ми е ден за йога и релаксация, вашата практика може да е друга, от значение е единствено да ви разтоварва от напрежението.
Легнете си с книга, а не с телефон, за да успокоите ума си и да се настроите за почивка. От решаващо значение е за това как ще се чувствате сутринта в понеделник, с какъв тонус ще сте и оттам с какво настроение.

Надявам се, че съм ви вдъхновила за един по-красив и организиран понеделник и нова седмица:)

Жани

Снимка: weheartit