Запечени дюли с мед и орехи

Здравейте, в прекрасния месец Ноември!

Много го обичам! Есента бавно се превръща в зима. Първата седмица е ангелска. Чества се Архангеловден ! Започват празници. Приготовления за Коледни концерти. Идеи за украса. Все по-хубаво е да си оставаш вкъщи с чаша топло кафе или чай и хубава книга. Земята се приготвя за четиримесечен сън. Скоро ще завали сняг....Щастието е в малките неща, които всъщност са толкова големи!
Тези дни, една прекрасна колежка в службата ми напомни имено това. Че щастието общо взето е в чаша чай. Върна ми мили спомени от детството, които ухаят на дюли. Винаги съм се стремяла храната, която слагам на масата да е пълноценна и проста, без излишни приготовления. Мусака и пилешка супа за вечеря, за десерт - купа с плодове. А средата на есента ухае и на компот от дюли с индрише, а понякога и на печени с мед и орехи.

Включвате фурната да загрява на 200°. През това време измивате, почиствате от семките и нарязвате по дължина две-три дюли. Редите в подходящ съд за печене, в който сипвате малко вода и го слагате в печката на средна решетка. Когато дюлите омекнат, мажате всяка с малко мед и редите почистени орехи. Връщате във фурната за няколко минути да се доизпекат, след което изваждате съда да изстива.
Имате невероятен десерт. Изцяло природен.
Десерт за душата!

Желая ви прекрасен месец Ноември!