Обърнат сладкиш с плодове и два вида брашно ( без глутен)

Днес, ви приветствам с една чудна рецепта за обърнат сладкиш с два вида брашно, който толкова се хареса вкъщи, че се наложи за два дни да го приготвя два пъти.


Напомням на всички, които нямат смелост да експериментират и искат да следват точни пропорции и указания, да се доверявате на усета и вкуса си. Bake Away е място за творене - не ме интересуват шаблони и рецептурници. Тук споделям какво съм забъркала в купата, а вие може да го променяте спрямо предпочитанията и наличностите. Истината е, че заставам пред съдовете, които ползвам за смесите за сладкиши, отварям шкафа и измислям на момента. Често се вдъхновявам от други блогъри или традиционни рецепти, но винаги променям нещата спрямо своя вкус.
Така, например, пишейки, че сладкишът е с безглутеново брашно, вие може да ползвате друго.


За този чуден сочен сладкиш от снимката ползвах следните съставки:
  • 2 или 3 банана + шепа кайсии. Може да замените с какъвто плод искате. Следващия път, примерно мисля да го правя със сливи, понеже това имам в хладилника;
  • 2 яйца;
  • 1/2 чаена лъжичка канела;
  • ⅓ ч.ч.слънчогледово олио или друга мазнина;
  • ½ ч.ч.нахутено брашно;
  • ½ ч.ч.оризово брашно;
  • ½ ч.ч.кафява захар или друг подсладител;
  • 1 супена лъжица бакпулвер;
  • 1 супена лъжица какао (може и да го пропуснете);
  • малко вода

В купа разбърках яйцата, олиото и захарта. Към тях добавих брашната, бакпулвера, канелата и какаото (в единия сладкиш не сложих какао). Разбърках до хомогенна смес. Водата се добавя на око в случай, че сместта се окаже сухичка.
В намаслена тавичка, застлах хартия за печене и върху нея редих нарязаните плодове ( чуден есенен пай ще се получи с круши:).Отгоре изсипах сместта и загладих с шпатула. Пекох във фурна на средна решетка на 200° до готовност. За кратко и на най-ниското ниво във фурната, за да се запекат добре плодовете.
Сладкишът се обръща ЧАК, КОГАТО ИЗСТИНЕ. Знам, че може да е изкушаващо да го поръчкате и попробвате от тук там, но имайте търпение!
Този сладкиш става по-вкусен, според мен, на втория ден след като е приготвен.
Аз украсих с кокосови стърготини и стафиди, а вие с какво ще пробвате?


Да ви е сладко!
И нали, знаете - този сладкиш може да си го носите със себе си в кутията за обяд за офиса, училище или просто на разходка.
Нека заедно да работим за по-малко пакетирани храни в менюто ни!

А ето и линк на рецептата, която ме вдъхнови да сътворя свой вариант - чудната Ananda Bakery място, където се чувствам у дома си:)


Жани

Коментари