Невероятно вкусен и бърз за приготвяне. Без глутен. Без печене. Само леко загряване на продуктите.
Идеята почерпих от списание Good Food, бр.180/2018, но промених някои от съставките и начина на приготвяне.
Тавичката, която ползвах е с диагонал 30 см. За основата/блата, ще ви трябват:
- 100 мл.прясно мляко;
- 100 мл.квасена сметана;
- 100 гр.кокосови стърготини;
- 4 супени лъжици меко краве масло;
- 1 супена лъжица кокосово масло;
- 100 - 120 гр.захар. Аз ползвах смес от бяла и кафява.;
- 1 течна ванилия.
За крема:
- 200 гр.бял шоколад;
- 4 супени лъжици квасена сметана.
Първо смесете млякото със сметаната и разбъркайте до хомогенност и оставете настрана. На умерен огън разстопете маслото. Добавете захарта и стърготините и разбъркайте. Прибавете млякото и сметаната, както и ванилията и продължете с бъркането около минута.
Разстелете сместта в тавичката.
На водна баня или в микровълнова фурна разстопете шоколада. Загрейте в малка тенджера сметаната, прибавете към нея шоколада и объркайте до гладка смес. Разлейте я равномерно върху кокосовия блат и охладете за 2 - 3 часа в хладилник.
Разрежете на квадрати.
Да ви е сладко!
Коментари