Соленки с брашно от елда и брашно от лимец


Много обичам лимецов хляб. Ама не онзи пакетирания. А този, който хлебопекарната ми вкъщи забърква. От край време констатирах, че дълго след като ям продукти от бяло брашно (богати на глутен) не се чувствам добре. Апатична, подута и с неразположение в корема. Мислих си, че е много сложно да търся алтернативи и не обръщах внимание. Хапвах си така любимите козунаци - не само по Великден, беше ми вкусно, а се чувствах зле. Е, вече не мога да ги гледам, дори. Да си се чудя на себе си колко време ми е било нужно да дам път на промяната в тази насока.
Тези прекрасни и ароматни лимецово/елдени соленки ги напрвих с моите синове. Идеята взех от foodieboulevard, но промених почти всичко
Небходими продукти:
- 200 гр.лимецово брашно,
- 100 гр. брашно от елда,
- сусам,
- 75 мл.вода,
- 70 мл.зехтин,
- 1 разбито яйце,
- босилек,
- сол на вкус и за поръсване


Пресявате брашната, в кладенче добавяте разбитото яйце, водата, зехтина, босилека, солта и сусама. Може да смените подправките, ако желаете. Обърквате и оформяте тесто, което разточвате и правите различни формички. От близкия магазин купих за 2 лв. три всяко с бутало- меченце, пеперудка и човече. Децата се забавляваха, докато ги правеха. Позволявайте на децата си да участват в направата, така ще се чувстват полезни и ще заобичат от малки домашната здравословна храна.
Върху соленките поръсих кристалчета морска сол. Пекат се около 15 мин. върху намаслена хартия за печене в тава, в предварително загрята фурна на 180 °.
За 40 бр.броя соленки като тези на снимката, изхарчих около 4 лв. с разхода за ток. Струва си, нали, вместо да дадете на подрастващите някой пакетиран боклук.
Жани



Коментари