Благодарствена молитва

Не зная в какво вярвате, не зная и кой е вашият Бог и кои са вашите ангели. За мен Господ е навсякъде и във всичко, но най-вече в нас самите. Вярвам в максимата "Каквото повикало, такова се обадило" и за това твърдо вярвам и в силата на мисълта. Много обичам да благодаря. Благодаря постоянно и за всичко. Чак понякога на хората им става неудобно. Защото не знаят какво влагам в моите благодарности. А те са от сърце. И знам, че съдържат в себе си много силен пожителен заряд. Благо-Даря! Само как звучи! Да ти даря благо!
Ти правиш нещо добро за мен и аз ти дарявам благо! Българският език е прекрасен!
И така, аз благодаря за всичко, което имам и което нямам, за всичко, което знам и незнам. Всичко, което ми е нужно, аз го получавам и аз благодаря за това.
Много често чувам около себе си как колегите се жалват, че са на работа, как не им се работи и искат да е петък. Не се замислят, че ако нямат работа, няма да имат заплата, а оттам и възможности за поддържане на стандарт...Забравят, че ако съжаляват, че днес е понеделник, не благодарят, че живеят точно днес и са тук и сега....
В тази връзка ми хрумна една медитация. А може и да се нарече молитва. Състои се освен в благодарността към Живота, за това, че сме живи и здрави и в благодарственост към всички наши желания, които са все още мечти. Ще кажете - ама как ще благодаря за нещо, което искам да имам, а го нямам. Ами така. Важно е да вярваме в заявената си позиция и да работим тя да се осъществи.Започваме с благодарност, към това, че е понеделник, например.

Затваряме очи и вдишваме дълбоко. Може да сме легнали, седнали, под душа или както е най-комфортно. Вдишваме дълбоко още веднъж.
Обръщаме се към Бог, ангели, светии или в каквото друго вярвяте.
Казвате:
Благодаря, че съм здрав и имам това прекрасно тяло!
Благодаря, че имам здраво и щастливо семейство!
Благодаря, че имам сигурен и уютен дом!
Благодаря, че имам вкусна и разнообразна храна на трапезата!
Благодаря, че имам интересна и добре платена работа!
Благодаря, че е понеделник и имам възможност да дам най-доброто от себе си!
Благодаря, че съм оценен високо!
Благодаря, че имам прекрасни приятели!
Благодаря, че имам радостта в себе си и живея щастливо!
Благодаря, че мечтите ми се сбъдват и животът ми е пълен с възможности!
Благодаря за днес!
...
Допълвайте молитвата спрямо вашите потребности. Сетих се, например, че дама, която си търси партньор може да благодари, че има прекрасен мъж в живота си. Или пък, ако си търсите работа да благодарите за чудесната възможност да работите интересно и високо оценено нещо.
Това е. Толкова е лесно.
Благо-Даря!
Жани

Коментари

Elena Dimitrova каза…
Жани,
жалко е,че повечето от нас не се замислят за много неща в живота си.Непрекъснато искаме нещо, а не сме способни най - напред да дадем, за да получим.В тази връзка и да благодарим за всичко, което имаме и сме получили.Но странно е,че в България живеем, а не познаваме Православието като вяра.А то се основава не само на чистата и свята Иисусова молитва , но и на благодарността.Затова човек трябва да живее с Иисусовата молитва, да изпълнява не своята воля , а Божията воля.Не да иска , а да умее да изпълни това, което иска Бог от всеки човек.Затова светите отци на Православието казват :" Не каквото ти искаш, а каквото Бог даде ! ".
Поздрави !
janipetrova каза…
Да, Ели, и аз съм на мнение,че не познаваме Православието си, а то съдържа всички отговори, които ни трябват. Много по-модерно е да се обръщаме към източните философии. Една от причините да създам този блог бе, за да събера в рамките на година всички (или поне повечето) православни празници, които се честват в България. Казват, че Християнството било ограничаващо, а всъщност въобще не го познават...Но нали сме на тази Земя, за да се учим...
Аз лично се гордея, че съм Православна християнка и се вълнувам от чуждото просто от интерес, но така си и остава...чуждо, независимо, че например йога е всекидневна част от живота ми, аз следвам корена си...Но всъщност истината се казва по различни начини, с различно наименование на вярата, а всъщност е една.
Благо-Даря ти, Ели за споделеното мнение!
Поздрави!
vesela каза…
Благодаря и аз, че ни даряваш с позитивизъм от блога си, Жани!
Права си, и това би трябвало да е нормалната човешка философия - не само да имаме желания и искания, но и да сме благодарни за това, което имаме!