Чудна шоколадова торта за празнуване на живота☆

Хората сме свикнали да ядем торта само на рожден ден или друг празничен повод. Изобщо все чакаме отвън да ни се случи празника. А той е вътре в нас. Всеки ден аз празнувам живота. Той е тук и сега, за да бъде изживян по най-пълноценния начин. Всеки празник е първо празник в душите. Дори да е Коледа всеки ден - все едно, ако не усещаме радостта и удивлението в сърцето си.
И така. Децата ми поискаха торта. Избрахме я и оставаше да я направя. А когато ме питаха познати по какъв повод пазарувам за направата й, аз отговарях, че поводът е, че сме живи и здрави, и заедно. Кажете - нима има по-голям повод от самия живот? Не е хубаво да го забравяме. Животът е най-ценният дар свише! Благодаря! Благодаря! Благодаря!
Шоколадът е сред любимите ми десерти. Всеки ден си хапвам. Тук може да си припомните рецептата за домашния ми шоколад. И няма как - тортата е шоколадова. Ето линк, откъдето взаимствах рецептата, но както се досещате пооправих тук там, за да си стане моя:)
Необходими продукти за блата:
- 100 гр. краве масло
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода
- 2 с.л.какао
- 1 ч.ч. захар
- 2 яйца.
За глазурата:
- 3 шоколада * 100 гр.
- 3 с.л. захар или фруктоза
- 300 мл. сладкарска сметана.
- шепа натрошени орехи.
Блатовете ми се получиха два. В рецептата от посочения линк ги режат всеки на две части, но мен не ме бива в това, и реших да не рискувам. А и не станаха особено дебели.
Първо смесвате млякото с лимоновия сок и оставяте настрани. В отделна купа пресявате брашното и добавяте содата и какаото. В друга разбивате с миксер на най-слабата степен първо едното яйце с половината захар, след това второто с другата половина и маслото. Започвате да добавяте от другите две купи по две лъжици към сместта, докато продължавате бавно да бъркате. Когато смесите всичко, изсипвате половината количество в намаслена кръгла форма за торта с подвижен ринг, печете на 180° на средна решетка за около 15 минути като периодично проверявате с клечка за зъби дали тестото е готово. Когато извадите клечката суха, значи имате добре опечен блат.
Внимателно го отделяте от формата и оставяте настрана да изстине. Добре е да не го вадите от нея веднага, защото може да е залепнал от топлината и да го разрушите.
По същия начин печете и другия блат.
Глазурата се прави много лесно. На водна баня слагате да се разстопи начупения шоколад. Добавяте сметаната и фруктозата/захарта, и добре обърквате с дървена лъжица или силиконова шпатула. Добавяте и орехите и пак обърквате. Когато имате гъста и кремообразна смес, може да махнате от котлона. Обикновено отнема около 2-3 минути. Оставяте да изстине настрана.
Когато и блатовете вече не са горещи, намазвате с глазурата първия, поставяте отгоре втория блат и продължавате отгоре. Слагате украса по желание.
Оставяте в хладилник за няколко часа да стегне.
Чудна, чудна торта! А поводът е животът!
Между другото сместта за блатовете е идеална и за кексчета, само да й се добави бакпулвер или да се "гаси" содата с оцет. Ще пробвам!
Желая ви много вдъхновение, празник в душите и любов в сърцата!
Божана
Свързани публикации: Коледен дух през април

Коментари

Milena Poptoleva каза…
Наистина е достойна за това тази торта!
vesela каза…
Като любител на школада не мога да не се присламча тук:)