Тортила - пица за вечеря:)

За мен по-важна кауза от тази да правя семейството си щастливо, няма. А като видя вкъщи как всички с радост чакат да станат готови моите творения в кухнята, няма как да не обичам готвенето!
Тази рецепта нямаше как да не се сътвори. В хладилника имах тортили, на които заплашително им свършваше срока на годност, а четвърта поредна вечеря завиване и развиване, приготвяне, пълнене и сипване на поредното количество зеленчуци, месо и подправки ми се стори вече не-толкова привлекателна идея.
Попаднах на една статия на Лорейн Паскал именно за тортили-пици, но аз реших да опростя нещата според вкуса вкъщи. Ето я оригиналната рецепта: http://www.lorrainepascale.com/news/2014/09/29/simple-tortilla-pizza-bites/6198
Моята интерпретация.
Необходими продукти за четири порции:
- 4 бр. тортили;
- 4 бр. печени чушки;
- 4 бр. домати;
- 50 гр. разстопено масло;
- 200 гр. изчистени маслини;
- една глава и половина нарязан на кръгчета стар лук;
- натрошено сирене за поръсване;
- настърган кашкавал за поръсване;
- зехтин за поръсване;
- риган;
- рукола.
Приготвяне:
Върху хартия за печене, сложена върху тава, се слага една тортила.Всяка тортила се намазва с разстопеното масло. Редят се по една изчистена и нарязана печена чушка, шепа от  нарязания и изчистен от люспите лук; шепа изчистени и разполовени маслини, един нарязан на кръгчета домат и се поръсва с натрошеното сирене и ригана.
Така я слагате да се запече за 5-6 минути в предварително загрята фурна на 200° БЕЗ обдухване, на предпоследния най-горен ред. Ако пуснете обдухването, рискувате много да я изсушите.
Изваждате вече почти готовата пица и се захващате със следващата. Непосредствено преди вечеря, поръсвате със зехтин, настъргвате кашкавал отгоре и  връщате всяка пица по отделно да се запече за още 5 минути или докато се разстопи хубаво кашкавала. Накрая украсявате с измита и накъсана рукола.
Направете пицата по ваш вкус, сменете съставките, ако искате, но имайте впледвид, че основата ви е тънка. Накрая не забравяйте да ползвате ръкохватки и да изключите фурната.
А ако ви кажат и " Ама то наистина мирише на пица!", както казаха на мен, значи сте си свършили работата:)
Добър апетит!

Коментари