Мъфини с горски плодове и брашно от спелта




През 2013 г. за първи път реших да приготвя мъфини. Голям страх брах дали ще се получат. Доверих се на Supichka като един типичен новак в кухнята. Там е пълно с идеи за мъфини и с удоволствие се допитвам до ден днешен за различни рецепти. Много мил спомен ми е. Помня точно какви мъфини приготвих, получиха се чудесни и от тогава едно от най-лесните и бързи неща, които забърквам са имено те. Не съм предполагала, обаче, че пет години по-късно ще пиша петнадесетата си рецепта за мъфини в блога.

Преди година, може би, бях пробвала един вариант за мъфини с горски плодове с кокосово брашно, но не се бяха получили добре.

Тези, обаче са съвършени.

Брашното от спелта е съвършено! С него се приготвят чудни и уханни хлябове, и е идеално за кексови консистенции.

Мъфините за прекрасен избор за следобедна или сутришна закуска, за прихапване в офиса или училище, за парти и за разходка, а ако сте поканили дечица вкъщи, най-лесно ще решите дилемата какво да сложите на масата за зареждане на енергия, точно с различни видове мъфини.
За 14 броя мъфини с горски плодове, са ви нужни:

-1и1/3 чаена чаша брашно от спелта;
-1 пакетче бакпулвер;
-1 течна ванилия;
-1 чаена чаша кисело мляко;
-1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
-3 яйца;
-½ чаена чаша разстопено краве масло;
-½ чаена чаша подсладител (аз ползвах кафява нерафинирана захар, за това кексчетата се получиха кафяви);
-½ чаена чаша горски плодове (ползвах замразени, все пак живеем в месец ноември:)

В купа разбърквате яйцата, захарта, маслото и ванилията. Слагате содата в млякото да шупне, след което го изсипвате към сместта и отново разбърквате. В отделна купа смесвате брашното и бакпулвера, след което омесвате съдържанията на двете заедно с плодовете. Може и да ги сложите след като разпределите сместта във формите, но те ще потънат. Кексчетата печете на средна решетка, в загрята фурна на 180℃ до суха клечка (беше започнало да ми липсва този начин на проверяване, но с толкова много експериментиране с оризово брашно, това не вършеше работа:)

Когато изстинат, може да си ги хапвате!

Живейте с удоволствие! Хранете се с удоволствие! По-малко стрес и повече здраве!

Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!

Жани