Пропускане към основното съдържание

Спаначено - морковени безглутенови мъфини



Тази сутрин си мислих, че днес няма да правя кексчета, че ще се излегна с книжка и ще си почивам пасивно. Мисля си това, защото следващата седмица така и така ще се подготвя с 60-80 мъфини и горе-долу толкова бонбони за едно събитие, на което ще участвам и си казах, че повече експерименти до 7-8 декември няма да правя. И както са казали предците ни "Да би мирно стояло, не би чудо видяло", ама аз какво да правя, като искам да ГО ВИДЯ ТОВА ЧУДО! Чудесата се случват, когато сме активни и търсим, и съответно намираме нови светове! Животът е пълен с възможности! Ох, отнесох се, а постът е само за новите солени кексчета в репертоара ми😂Само ли, казах? Между временно врътнах и една червена леща на фурна по рецепта на моята вдъхновителка Софи Йотова от Foodie Boulevard. Рецептата й е тук -/http://foodieboulevard.com/oven-red-lentils/

А рецептата за тези безглутенови спаначено-морковени мъфини е следната и за 20 броя ще са ви нужни:

- 1 ч.ч. нахутено брашно:
- 1/2 ч.ч.оризово брашно;
- 1/2 ч.ч.слънчогледово олио или зехтин, меко кокосово или меко краве масло. Пекат се под 180°, така че не мисля, че е проблем да се ползва олио/зехтин.
- 1 пакетче бакпулвер;
- 2 разбити яйца;
- 200 гр.кисело мляко;
- пюре от два моркова и две шепи спанак. Правя го като ги сложа да омекнат на пара и след това ги пасирам.
- сол на вкус и по желание.

Смесвате брашната и бакпулвера. В отделна купа обърквате яйцата, маслото, пюрето и солта. Смесвате продуктите от двете купи и е добре като ги разбъркате до хомогенност, да използвате и пасатор, за да стане гладка консистенцията.
Печете в подходящи форми за мъфини на средна решетка, на 160° докато хванат златиста коричка и се разпукат.
Ми това е😀

Правете това, което ви прави щастливи и не забравяйте - Мир в душите, Светлина в умовете и Любов в сърцата❤

Весели предПразнични дни!
Жани




Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…