Пропускане към основното съдържание

Крем супа от сладък картоф и тиква

Крем супата присъства в менюто ми може би два-три пъти седмично. Заобичах я, откакто бях бременна. Тогава се влюбих в тиквената крем супа, в която тиквата се задушава в масло и канела. И колкото и да обяснявам на друг как да я направи, никога не става така, както аз искам:):):) Което, може би обезсмисля писането на тази и на други публикации по темата "тиквени супи":):):)
Ама, ей така наминавам с идеята за поредната вкусна и лесна рецепта, която няма да ви заема много от времето и ще можете да се радвате на близките същества.
Нужни са ви:
- 1 сладък картоф,
- 2 пълни шепи нарязани парчета тиква

Сварявате ги, изливате водата, след което ги задушавате с:
- 2 чаени лъжици краве масло и
- 1/2 чаена лъжица канела.
Подправяте със сол по желание.

Пасирате и добавяте
- 1 супена лъжица квасена сметана и
- гореща вода, колкото желаете да разредите.




Ето линкове и към други крем-супички:

Двуцветна крем супа
С карфиол
С пъщърнак
Оранжева супа от тиква и морков
С цвекло
С броколи
С тиквички и джинджифил

Ми, аз май трябва отделен таг за крем супи да сложа:)
Хубав и усмихнат ден от мен!
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови мъфини с горски плодове

Много вкусни и лесни както се досещате, нямат нужда от допълнително подслаждане дори. Безглутенови и без захар. Идеята взех от тук https://thebigapplemama.com/2017/02/low-cab-qbanana-blueberry-muffins.html, ама до там - развихрих въображението си и се получиха прекрасни кексчета!
За 20 мъфина са ви необходими:
2 намачкани банана; 2 яйца; ½ чаена чаша оризово брашно; 1 чаена чаша нахутено брашно; 1 пакетче бакпулвер; 1 чаена чаша горски плодове. Ползвах от замразените пакети от Лидл. 1 течна ванилия.


Всички продукти обърквате до хомегенна смес като започвате първо от бананите и яйцата и завършвате с горски плодове. Загрявате фурната до 200° без обдухване.Печете във формички за мъфини,на средна решетка, докато се образува розово-златиста коричка.

Бананови мъфини с брашно от нахут

Идеята за тези вкусни кексчета почерпих от тук http://anandamoments.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html?m=1

Напоследък често приготвям безглутенови закуски от този вид и съм много доволна. Бързи, вкусни и засищащи. Иделни за прехапване по време на разходка, излет или за офис/училищна кутия за обяд.

Необходими продукти за около 20 броя:

1 и ⅓ чаена чаша нахутено брашно; 3 супени лъжици кокосово брашно; 3 пюрирани банани; 3 разбити яйца; ½ чаена чаша слънчогледово олио или кокосово масло; ½ чаена чаша мед; 1 ванилия; 1 пакетче бакпулвер; шепа стафиди.
Смесвате сухите съставки и към тях добавяте пюрето от банани, яйцата, меда, олиото, ванилията и стафидите. Обърквате до гладка смес и разпределяте във формички за мъфини. Печете на 200° до суха клечка.