Пропускане към основното съдържание

Крем супа от сладък картоф и тиква

Крем супата присъства в менюто ми може би два-три пъти седмично. Заобичах я, откакто бях бременна. Тогава се влюбих в тиквената крем супа, в която тиквата се задушава в масло и канела. И колкото и да обяснявам на друг как да я направи, никога не става така, както аз искам:):):) Което, може би обезсмисля писането на тази и на други публикации по темата "тиквени супи":):):)
Ама, ей така наминавам с идеята за поредната вкусна и лесна рецепта, която няма да ви заема много от времето и ще можете да се радвате на близките същества.
Нужни са ви:
- 1 сладък картоф,
- 2 пълни шепи нарязани парчета тиква

Сварявате ги, изливате водата, след което ги задушавате с:
- 2 чаени лъжици краве масло и
- 1/2 чаена лъжица канела.
Подправяте със сол по желание.

Пасирате и добавяте
- 1 супена лъжица квасена сметана и
- гореща вода, колкото желаете да разредите.




Ето линкове и към други крем-супички:

Двуцветна крем супа
С карфиол
С пъщърнак
Оранжева супа от тиква и морков
С цвекло
С броколи
С тиквички и джинджифил

Ми, аз май трябва отделен таг за крем супи да сложа:)
Хубав и усмихнат ден от мен!
Жани

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед или друг подсладител; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок . Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да ги п…