Пропускане към основното съдържание

Фрикасе и календарчета в неделя

Днес си купих календарчета! От онези мъничките, които си ги носехме в портмонетата. От онова време, когато нямаше мултифункционални смартфони и електронни книги. Обичам да се връщам назад към корените, назад към истинските немодерни неща.
Купих си и женско списание-разстоварващо и пълно с безсмислици, но пък толкова свежо. Преди чаках определени дати в месеца, за да си купя определени издания и толкова се вълнувах:) Ставах сутрин и си казвах " О, днес е 15-ти! Задължително да мина покрай будката с вестници преди работа!". Взимах усмихната списанието и през обедната почивка с колежките разглеждахме, четяхме, коментирахме:) Представяте ли си каква емоция-само от едно списание! А сега всичко четем в нета. Харесват ми технологиите, трудно не си поглеждам телефона за повече от час, но простите неща като хартиена книга, календарче или списание за мен правят денят ти далеч по-усмихнат отколкото, ако са на екрана.
Преди няколко дни разбрах и че вегетарианството не е за мен. През цялото време бях гладна, независимо какви и колко безмесни неща консумирах. Чувствах се и отпаднала, въпреки витаминозните пресни сокове, които всеки ден си правех, имащи временно освежаващо действие. Не че не си ги правех и "преди вегетарианството", де:) Накрая се предадох. Хапнах си няма да ви казвам какво и се почувствах далеч по-добре.
Та, по повода публикувам рецепта за пилешко фрикасе, както мама ми каза да го направя, но лееееко регулирано спрямо моя вкус. Направих го с половин пилешки гърди, а с другата половина-пилешка супа.
Продукти за фрикасето:
- 1/2 обезкостени и сварени пилешки гърди, без кожа;
- 1 литър прясно мляко;
- 3 яйца;
- 100 гр.краве масло;
- 5 супени лъжици брашно;
- 1 настърган морков;
- настъргана кора на 1/2 лимон;
-сол, черен пипер и куркума на вкус.
Първо си сварявате пилешките гърди. Аз ги почистих от кожата преди, но ги обезкостих след сваряването. Бульонът ми послужи за супата.
Загрявате маслото с 3 супени лъжици брашно и около 200 мл. хладко прясно мляко. Бъркате енергично, за да не станат бучки. Внимавате котлона да не е макс, че започва да бълбука:)
Още на този етап сложих по щипка сол,черен пипер и куркума.
Измивате яйцата и едно по едно ги разбивате също в около 200 мл. хладко до студено прясно мляко. Добавяте ги бавно към сместа, която къкри на котлона и добавяте останалото хладко до студено мляко. Това уточнение с млякото е важно, защото може да сварите яйцата , вместо да се смесят с кашата, която се получава:)
Добавяте още 2 супени лъжици брашно и не спирате да разбърквате. След като сте се убедили, че няма бучки от брашното, добавяте накъсаното месо и настърганите морков и кора от лимон. Оставяте да къкри на тих огън 10-на минути, като през 1-2 минути разбърквате.
За супата не ми трябваше нищо освен два картофа, един морков, шепа виде, малко магданоз, сол на вкус и разбира се останалото пилешко месо:)
Десертът е едно от нещата, които ще си запазя от вегетарианския опит-суровия шоколад с кокосово масло, тахан, мед и рожково брашно. Вкъщи се приема добре, а така или иначе много рядко вкъщи има купешки сладости.
За настроение отстрани на чиниите сложих по един ароматен портокал и мандарин, които неустоимо ме влекат към Коледа.
И така, днес- списание с коледен брой, календарчета за новата година, прекрасен аромат на портокали и мандарини, и вкусни домашни гозбички, носещи уют.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…