Кюфтенца от сьомга






Сьомгата е сред любимите ми неща за ядене. Харесвам я в различни вариации.
Вдъхновението ми за тези кюфтенца дойде от моята любимка в областта на кулинарията - Филипа Гомеш. Нейната рецепта може да видите ето тук.
Какво ви трябва за 7-8 средно големи кюфтета:
- 400 гр. филе от сьомга;
- 2 картофа;
- 1 лук;
- 2 скилидки чесън;
- сок от 1/2 лимон;
- 2 жълтъка;
- зехтин или друго растително олио;
- 4-5 супени лъжици царевично брашно или галета;
- сол и черен пипер на вкус.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета, сварявате ги и ги отцеждате. Намачквате ги на пюре.
Междувременно настъргвате на ренде лука и чесъна. Нарязвате филето на дребно. В тиган задушавате в зехтин или слънчогледово олио и трите продукта, като първо слагате лука, след около минута чесъна, а след това и рибата. Посолявате и поръсвате черен пипер на вкус. Разбърквате и оставяте да се задуши за няколко минути.

Овкусявате с лимоновия сок и разбърквате. Добавяте всичко към картофеното пюре. Обърквате добре и правите кладенче, в което слагате двата жълтъка. Отново обърквате и с намазнени с олио ръце оформяте кюфтенцата като ги овалвате в галетата/царевичното брашно. Слагате кюфтенцата за около 20-30 минути в хладилник да стегнат. Печете ги от двете страни на тиган до златисто.
Идеално вървят с тахановия сос.

Жани


Коментари

  1. Великолепно предложение Жани.Много интересни и несъмнено вкусни кюфтенца.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар