Пропускане към основното съдържание

Кюфтенца от сьомга






Сьомгата е сред любимите ми неща за ядене. Харесвам я в различни вариации.
Вдъхновението ми за тези кюфтенца дойде от моята любимка в областта на кулинарията - Филипа Гомеш. Нейната рецепта може да видите ето тук.
Какво ви трябва за 7-8 средно големи кюфтета:
- 400 гр. филе от сьомга;
- 2 картофа;
- 1 лук;
- 2 скилидки чесън;
- сок от 1/2 лимон;
- 2 жълтъка;
- зехтин или друго растително олио;
- 4-5 супени лъжици царевично брашно;
- сол и черен пипер на вкус.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета, сварявате ги и ги отцеждате. Намачквате ги на пюре.
Междувременно настъргвате на ренде лука и чесъна. Нарязвате филето на дребно. В тиган задушавате в зехтин или слънчогледово олио и трите продукта, като първо слагате лука, след около минута чесъна, а след това и рибата. Посолявате и поръсвате черен пипер на вкус. Разбърквате и оставяте да се задуши за няколко минути.

Овкусявате с лимоновия сок и разбърквате. Добавяте всичко към картофеното пюре. Обърквате добре и правите кладенче, в което слагате двата жълтъка. Отново обърквате и с намазнени с олио ръце оформяте кюфтенцата като ги овалвате в царевичното брашно. Слагате кюфтенцата за около 20-30 минути в хладилник да стегнат. Печете ги от двете страни на тиган до златисто.
Идеално вървят с тахановия сос.

Жани

Коментари

  1. Великолепно предложение Жани.Много интересни и несъмнено вкусни кюфтенца.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани