Пропускане към основното съдържание

Зелен ориз с трицветна салата

В този хубав есенен ден, реших да приготвя за хапване ориз с лапад и салата с цвекло, ряпа и моркови. Яденето е идеално за хора, които постят и вегетарианци. Леко е, но и засищащо.
Необходими продукти за ориза:
- 2 чаени чаши ориз;
- 1 връзка лапад;
- 1 връзка магданоз;
- щипка джоджен;
- 2 супени лъжици олио за готвене;
- питейна вода;
- сол на вкус.
Измивате,изчиствате и нарязвате на лентички лапада. Аз го чистя, както ми е казала мама:) Сгъвам всяко листо по дължина и изразвам дръжките. Измивате и нарязвате и магданоза, който заедно с лапада и две супени лъжици слънчогледово олио го слагате да се задуши в тенджера на средносилна степен на котлона за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. След това слагате и ориза заедно с щипка джоджен и посолявате. Когато варя ориз с съотношението ориз/вода е 1 към 3, т.е. за две чаши ориз ще ви трябват 6 чаши вода. Все пак зависи и от това дали искате яденето ви да има сос и дали предпочитате ориза да е по-размекнат.
Аз сготвих моето ястие на мултикукър. В началото сложих на "пържене " зелените продукти за 7-8 минути, добавих ориза и оставих на тази програма още толкова време. Добавих вода колкото да покрие ориза и пуснах програма "задушаване" за половин час. След точно толкова имах вече сготвено вкъщи:)
Необходими продукти за трицветната салата:
- 1 цвекло;
- 4-5 моркова;
- 1 ряпа;
- сол, зехтин/олио и оцет/лимонов сок за овкусяване.
Измивате, изчиствате с белачка и настъргвате цвеклото, морковите и ряпата. Обърквате, овкусявате както желаете и имате чудесна трицветна витаминозна салата.
Сега като се сетя, на салатката ще и отиват и орехи:)
Приятен апетит!
Прилагам и есенни снимки от днешния спокоен ден:)
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани