Зелен ориз с трицветна салата

В този хубав есенен ден, реших да приготвя за хапване ориз с лапад и салата с цвекло, ряпа и моркови. Яденето е идеално за хора, които постят и вегетарианци. Леко е, но и засищащо.
Необходими продукти за ориза:
- 2 чаени чаши ориз;
- 1 връзка лапад;
- 1 връзка магданоз;
- щипка джоджен;
- 2 супени лъжици олио за готвене;
- питейна вода;
- сол на вкус.
Измивате,изчиствате и нарязвате на лентички лапада. Аз го чистя, както ми е казала мама:) Сгъвам всяко листо по дължина и изразвам дръжките. Измивате и нарязвате и магданоза, който заедно с лапада и две супени лъжици слънчогледово олио го слагате да се задуши в тенджера на средносилна степен на котлона за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. След това слагате и ориза заедно с щипка джоджен и посолявате. Когато варя ориз с съотношението ориз/вода е 1 към 3, т.е. за две чаши ориз ще ви трябват 6 чаши вода. Все пак зависи и от това дали искате яденето ви да има сос и дали предпочитате ориза да е по-размекнат.
Аз сготвих моето ястие на мултикукър. В началото сложих на "пържене " зелените продукти за 7-8 минути, добавих ориза и оставих на тази програма още толкова време. Добавих вода колкото да покрие ориза и пуснах програма "задушаване" за половин час. След точно толкова имах вече сготвено вкъщи:)
Необходими продукти за трицветната салата:
- 1 цвекло;
- 4-5 моркова;
- 1 ряпа;
- сол, зехтин/олио и оцет/лимонов сок за овкусяване.
Измивате, изчиствате с белачка и настъргвате цвеклото, морковите и ряпата. Обърквате, овкусявате както желаете и имате чудесна трицветна витаминозна салата.
Сега като се сетя, на салатката ще и отиват и орехи:)
Приятен апетит!
Прилагам и есенни снимки от днешния спокоен ден:)
Жани

Коментари