Обожавам този кекс още от преди да съм го приготвила и опитала! Казвам ви – в неделя сутрин се събудих с идеята за него! Измислих си комбинацията от съставки и пропорции и след час имах вече ароматен кекс!
Споменавала съм, че брашното от спелта ми
е любимо.Обикновено взимам българско от магазина до нас, но тази седмица имаше
в Лидл и не пропуснах да го пробвам. Чудесно е – пухкаво и плътно. Идеално за
закуски!
Ако решите да
опитате соления кекс , ще са ви нужни:
-
3
яйца;
-
200
гр.(1 чаена чаша) кисело мляко;
-
1
чаена лъжичка сода бикарбонат;
-
½ чаена
чаша слънчогледово олио;
-
200
гр.нарязан качествен мек салам (ползвах мортадела);
-
4
супени лъжици извара (по възможност фино пасирана);
-
ситно
нарязан копър на вкус ( аз сложих 2
чаени лъжички);
-
1 и ½
чаена чаша брашно от спелта;
-
1
чаена лъжичка бакпулвер;
-
щипка
сол;
-
черен
пипер на вкус.
Разбърквате с вилица трите яйца заедно с
олиото. През това време слагате содата да шупне в млякото, след което добавяте
към яйцата заедно със салама, изварата и копъра. Добавяте сухите съставки и
обърквате до хомогенна смес. Разпределяте в подходящ съд за печене и слагате
във фурна да се пече на 200 ° до златист загар. Обикновено слагам първо
най-отдолу и след това допичам на средна решетка, но всяка фурна е различна.
Това е – поредното бързо решение за
кутията ви за обяд:)
Желая ви вдъхновена нова седмица!
Желая ви вдъхновена нова седмица!
Мир в душите, светлина в умовете и любов в
сърцата!
Жани
Ако искате да се насладите и на други рецепти за кекс, четете на всички рецепти за кекс в блога
Ако искате да се насладите и на други рецепти за кекс, четете на всички рецепти за кекс в блога
Коментари