Солен кекс с брашно от спелта, извара и копър






Обожавам този кекс още от преди да съм го приготвила и  опитала! Казвам ви – в неделя сутрин се събудих с идеята за него! Измислих си комбинацията от съставки и пропорции и след  час имах вече ароматен кекс!
Споменавала съм, че брашното от спелта ми е любимо.Обикновено взимам българско от магазина до нас, но тази седмица имаше в Лидл и не пропуснах да го пробвам. Чудесно е – пухкаво и плътно. Идеално за закуски!

Ако решите да опитате соления кекс , ще са ви нужни:
-          3 яйца;
-          200 гр.(1 чаена чаша) кисело мляко;
-          1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
-          ½ чаена чаша слънчогледово олио;
-          200 гр.нарязан качествен мек салам (ползвах мортадела);
-          4 супени лъжици извара (по възможност фино пасирана);
-          ситно нарязан копър на вкус ( аз сложих 2  чаени лъжички);
-          1 и ½ чаена чаша брашно от спелта;
-          1 чаена лъжичка бакпулвер;
-          щипка сол;
-          черен пипер на вкус.

Разбърквате с вилица трите яйца заедно с олиото. През това време слагате содата да шупне в млякото, след което добавяте към яйцата заедно със салама, изварата и копъра. Добавяте сухите съставки и обърквате до хомогенна смес. Разпределяте в подходящ съд за печене и слагате във фурна да се пече на 200 ° до златист загар. Обикновено слагам първо най-отдолу и след това допичам на средна решетка, но всяка фурна е различна.
Това е – поредното бързо решение за кутията ви за обяд:)
Желая ви вдъхновена нова седмица!

Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
Жани

Ако искате да се насладите и на други рецепти за кекс, четете на всички рецепти за кекс в блога

Коментари

vesela каза…
Би ми харесал този кекс!