Чийзкейк с блат от цвекло (без глутен)






Това е тортата, която сътворих за рождения си ден!
Разбира се, нямах ясна идея какъв ще е крайният резултат, освен че исках да не е тежък десерт, да е свеж и да се направи лесно и бързо.

За блата използвах следните продукти:
  • 2 малки глави сварено цвекло;
  • 2 яйца;
  • ½ чаена чаша подсладител;
  • ½ чаена чаша краве масло;
  • ⅔ чаена чаша оризово брашно;
  • 1 течна ванилия;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер.

За крема:
  • 2 чаени чаши фино пасирана извара (ползвам на Лидл за сладкарските цели или на Олимпус);
  • 1 чаена чаша квасена сметана с 20 % масленост;
  • 1 пакетче желатин;
  • 3-4 супени лъжици мед.
Загрявате фурната на 200°.
В подходяща купа разбивате с вилица или с миксер яйцата заедно с подсладителя и маслото. Добавяте пасирано цвеклото и ванилията. Обърквате. Добавяте брашното и бакпулвера и отново обърквате до хомогенност. В намаслена форма за печене, застлана с хартия за печене разпределяте сместта и заглаждате отгоре с шпатула. Печете на средна решетка до готовност.
Когато блатът е готов, го изваждате от фурната и оставяте да се охлади, без да го махате от формата.
Върху него изсипвате крема, който правите от смесените продукти, изброени за него, вкл.и желатина, приготвен по указания на опаковката му начин. Заглаждате и оставяте тортата в хладилник за няколко часа (най-добре една нощ).
Отгоре може да настържете шоколад или да поръсите с наттошени ядки. Аз настъргах какаова маса.

Усмихнат ден от мен,
Жани