Пропускане към основното съдържание

Хемендекс със спанак


Това е една изключително лесна за изпълнение рецепта. Освен това е и пълноценна за организма. Избягвам да използвам думата “здравословно”, защото смятам, че за всеки организъм е добре да се консумират различни неща. Няма две мнения по въпроса, обаче,че пържените храни,прекалената консумация на захар и бяло брашно, некачествени месни продукти и 99% от пакетираните продукти, наречени храни са вредни за нашите тела. Приготвените ястия, предлагани на витрините в големи вериги магазини също не са за предпочитане и често качеството им е съмнително.
Не ходя на стол, не си купувам и неща от “лавката”. Вече две години си приготвям храната за офис обяда от вкъщи. И знам, че няма по-добро от това.
Днес ви предлагам рецепта за фритата, хемендекс или омлет, наречете ястието както ви харесва. Разрежете на половина омлета и го споделете с любим човек.
В незалепващ тиган загрейте 50 гр.краве масло. През това време, в купа разбъркайте:
  • 6 яйца;
  • шепа нарязани на шайби обезкостени маслини;
  • шепа - две нарязана на ситно качествена шунка или друг месен продукт по желание;
  • шепа пресен или замразен спанак;
  • 8 супени лъжици вода.

Като се замисля, следващия път ще добавя и няколко сушени домати.

Изсипвате в тигана и печете на умерен котлон до готовност.

Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед или друг подсладител; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок . Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да ги п…