Пропускане към основното съдържание

Пилешки филенца с кокос

За мен най-вкусната храна е непретенциозната. Тази, която то дава сила и здраве, събуждаща сетивата ти. Тази, за която не са нужни часове, прекарани в кухнята. Лесна и достъпна. без излишества.
Вчера, ровейки се в Pinterest, открих една чудна рецепта за пилешко, която с малко време и ресурс, може да зарадвате семейството си за вечеря. Подготовката за около 500 гр.филенца отнема не повече от 10 минути, а самото печене - най-много 20. Зависи от фурната.
Бързото приготвяне на това качествено от гледна точка на протеини, малко мазнини и въглехидрати ястие, позволява да приготвите и по-големи количества за посрещане на гости.
За любителите на кокос - ароматът, който се носи на петата минута, след слагането на месото в печката е опияняващ...Даааа, не съм била никога голям почитател на пилешкото, но тази рецепта ме вдъхнови много!



Необходими продукти:
- 500 гр.нарязано на жулиени пилешко филе;

В една купа слагате :
- 1/3 чаена чаша кокосово брашно;

В друга купа разбивате:
- 2 яйца;

В трета купа смесвате:
- 1//3 чаена чаша кокосови стърготини;
- сол на вкус;
- млян сладък червен пипер.
В един от вариантите, на който попаднах в Pinterest, се добавя и чесън на прах. Аз не го направих. Моето мнение е, че сладостта на кокоса е достатъчно да се "омекоти" с малко сол и червен пипер.

Приготвяне:
Загрявате фурната до 200 градуса БЕЗ обдухване.
В тавичка поставяте хартия за печене и я намаслявате.
Всяко филенце първо топвате в купата с кокосовото брашно, след това в тази с яйцата и накрая в купата със стърготините.
Поставяте филенцата едно до друго в тавичката и печете на средна решетка, докато не се получи лек загар. Хубаво е да сте наблизо, защото могат да изгорят лесно.



Е, това е!
Вечерята е готова! Може да комбинирате с нарязани пресни зеленчуци и подходящ лек сос:)

Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…