Пропускане към основното съдържание

Безглутеново брауни с оризово брашно и боровинки за разкош




Едно от любимите ми десертни изкушения е шоколадовият сладкиш.
В блога вече има публикувани няколко рецепти:
- за шоколадова торта;
- за сурова шоколадова торта;
- за бързо шоколадово брауни;
- за веган безглутеново брауни.
- за сурово веган брауни.

Определено това е десертът, който върви според мен най-добре с чаша горещо ароматно еспресо!
Днес, ви представям един много лесен вариант на безглутеново брауни, този път с оризово брашно, яйца и боровинки за разкош!
Необходими продукти:
- 3 яйца;
- 1/2 чаена чаша мед;
- 1/2 чаена чаша слънчогледово олио;
- 3 супени лъжици какао;
- 1 бр.течна ванилия;
- 1 чаена чаша оризово брашно;
- 1 пакетче бакпулвер.
- 200 гр.шоколад за готвене;
- 1 чаена лъжица ром или 1 бр.есенция ром.
- 1 шепа боровинки.

В купа разбивате с миксер на ниска степен яйцата заедно с меда, олиото, какаото и ванилията. Смесвате брашното и бакпулвера, и бавно ги прибавяте към останалите съставки, докато разбърквате. Когато сместта стане хомогенна, я изсипвате в намаслена тавичка. Аз ползвах правоъгълна с подвижни стени.
Печете около 20 минути в предварително загрята фурна на 180° на средна решетка.
През това време на водна баня разстопявате шоколада, към който прибавяте и рома.
Когато е готов сладкиша, го оставяте да изстине и разпределяте върху него разстопения шоколад. Украсявате с боровинки.
Боровинките омекотяват сладко-горчивия вкус и освежават
Да ви е сладко!

Жани



Коментари

  1. Чудесен десерт Жани, великолепно изглежда.Боровинките чудесно го допълват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен е, наистина, Ели:) Благодаря и усмихнат ден от мен:)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…