Пропускане към основното съдържание

Шоколадов сладолед с четири съставки



Дълго време съм си купувала сладолед от фризер. Ядях го постоянно в ранните си 20:) Обичах да е ванилов или ментов. Не понасях какаов. Беше странно при все че винаги съм обичала какао.
След време започнах да чета съдържанията. И се отвратих! Ама нали сладоледа се правеше от сметана, от мляко....Ми, не съвсем.
Дълго време смятах, че ми е нужна скъпа машина за сладолед, за да имам домашно приготвен. Ми, и това не било така! Откакто открих суровите десерти и започнах да ползвам кухненския си робот почти ежедневно, развенчах и този мит.
И идва лятното сладоледено време, изпълнено със сладоледени експерименти.
Не казвам, че ще спестя на децата си сладоледите навън, но поне мога да им правя здравословен вариант вкъщи.
Започвам с изключително лесния и бърз шоколадов.
За около 400 мл.са ви нужни:
- 2-3 нарязани на шайби банана;
- 3-4 супени лъжици фъстъчено масло;
- 2 супени лъжици мед;
- 1 супена лъжица какао.
Бананите се пасират и се объркват заедно с останалите съставки в кухненския робот/чопър. Добавих и малко натрошени ядки.
Изсипва се в подходящ съд и се оставя в камера за час-два.
Освен, че според мен е мноооого вкусен, е важно, че не замръзва на кристалчета, защото няма вода.
Това е.
Жани



Коментари

  1. Жани,
    тези сладоледи са несъмнено по - вкусни и по - здравословни.Имам машинка за правене на сладолед от плодове.Много вкусни и разнообразни сладоледи се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Ели! Много се радвам,че споделяш моето виждане! А най- ще са радвам, ако всички майки по света осъзнаят ползите от домашно приготвените десерти и не дават на децата си пакетирани боклуци!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…