Пропускане към основното съдържание

Соленки с брашно от елда и брашно от лимец


Много обичам лимецов хляб. Ама не онзи пакетирания. А този, който хлебопекарната ми вкъщи забърква. От край време констатирах, че дълго след като ям продукти от бяло брашно (богати на глутен) не се чувствам добре. Апатична, подута и с неразположение в корема. Мислих си, че е много сложно да търся алтернативи и не обръщах внимание. Хапвах си така любимите козунаци - не само по Великден, беше ми вкусно, а се чувствах зле. Е, вече не мога да ги гледам, дори. Да си се чудя на себе си колко време ми е било нужно да дам път на промяната в тази насока.
Тези прекрасни и ароматни лимецово/елдени соленки ги напрвих с моите синове. Идеята взех от foodieboulevard, но промених почти всичко
Небходими продукти:
- 200 гр.лимецово брашно,
- 100 гр. брашно от елда,
- сусам,
- 75 мл.вода,
- 70 мл.зехтин,
- 1 разбито яйце,
- босилек,
- сол на вкус и за поръсване


Пресявате брашната, в кладенче добавяте разбитото яйце, водата, зехтина, босилека, солта и сусама. Може да смените подправките, ако желаете. Обърквате и оформяте тесто, което разточвате и правите различни формички. От близкия магазин купих за 2 лв. три всяко с бутало- меченце, пеперудка и човече. Децата се забавляваха, докато ги правеха. Позволявайте на децата си да участват в направата, така ще се чувстват полезни и ще заобичат от малки домашната здравословна храна.
Върху соленките поръсих кристалчета морска сол. Пекат се около 15 мин. върху намаслена хартия за печене в тава, в предварително загрята фурна на 180 °.
За 40 бр.броя соленки като тези на снимката, изхарчих около 4 лв. с разхода за ток. Струва си, нали, вместо да дадете на подрастващите някой пакетиран боклук.
Жани



Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…