Пропускане към основното съдържание

Соленки с брашно от елда и брашно от лимец


Много обичам лимецов хляб. Ама не онзи пакетирания. А този, който хлебопекарната ми вкъщи забърква. От край време констатирах, че дълго след като ям продукти от бяло брашно (богати на глутен) не се чувствам добре. Апатична, подута и с неразположение в корема. Мислих си, че е много сложно да търся алтернативи и не обръщах внимание. Хапвах си така любимите козунаци - не само по Великден, беше ми вкусно, а се чувствах зле. Е, вече не мога да ги гледам, дори. Да си се чудя на себе си колко време ми е било нужно да дам път на промяната в тази насока.
Тези прекрасни и ароматни лимецово/елдени соленки ги напрвих с моите синове. Идеята взех от foodieboulevard, но промених почти всичко
Небходими продукти:
- 200 гр.лимецово брашно,
- 100 гр. брашно от елда,
- сусам,
- 75 мл.вода,
- 70 мл.зехтин,
- 1 разбито яйце,
- босилек,
- сол на вкус и за поръсване


Пресявате брашната, в кладенче добавяте разбитото яйце, водата, зехтина, босилека, солта и сусама. Може да смените подправките, ако желаете. Обърквате и оформяте тесто, което разточвате и правите различни формички. От близкия магазин купих за 2 лв. три всяко с бутало- меченце, пеперудка и човече. Децата се забавляваха, докато ги правеха. Позволявайте на децата си да участват в направата, така ще се чувстват полезни и ще заобичат от малки домашната здравословна храна.
Върху соленките поръсих кристалчета морска сол. Пекат се около 15 мин. върху намаслена хартия за печене в тава, в предварително загрята фурна на 180 °.
За 40 бр.броя соленки като тези на снимката, изхарчих около 4 лв. с разхода за ток. Струва си, нали, вместо да дадете на подрастващите някой пакетиран боклук.
Жани



Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани