Пропускане към основното съдържание

Стафидени бонбонки







Петък вечер.
Замислени три рецепти за почивните дни.
В петък вечер вече са изпълнени две!
Защото не спирам да се удивлявам от нови неща! А тази седмица всеки ден научавах по нещо ново:)
Е, знаете, суровите десерти са ми голяма сладост, а палео начина на хранене набира все повече приложение в моята кухня. Идеята е взаимствана от pinterest. То идеи, то чудо!
Тези бонбони са безобразно лесни, не изискват повече от 10 минути за направа и всичко на всичко струват около 4-5 лв. Оправдание да дадем на децата си пакетиран боклук - никакъв!
Представям ви прелестните стафидени сурови бонбонки, съдържащи само четири съставки:)
За около 20 средно големи бонбони са ви нужни:
- 300-400 гр.стафиди;
- 2 супени лъжици кокосово масло;
- 1 и 1/2 супена лъжица какао/рожково брашно;
- кокосови стърготини за овалване
Първо смилате на дребно стафидите, добавяте към тях маслото и какаото и обърквате. Оформяте топчета като пластелин и овалвате в кокосовите стърготини. За по-чувствителни стомаси и деца под една година, смятам, че е добре да се ползва рожково брашно. Рожковото брашно не съдържа кофеин, а е богато на калции и желязо, както и витамини.
На снимките има бонбони и с какао, и с рожков.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани