Пропускане към основното съдържание

Сурови бонбонки с четири съставки



Най-хубавото на тази импровизирана рецепта е, че три от съставките се произвеждат на родна земя:)  Другото хубаво нещо, е че освен, че не съдържат вредни добавки, се правят и с относително малко пари. България е прекрасна страна и имаме прекрасни суровини - слънчоглед, розово масло, лавандулово масло, мед, чайове, чудни ябълки, круши, праскови, кайсии, отскоро и киви, дори! Не казвам да не пробваме и да не уважаме труда на другите култури, но на първо място според мен, българинът следва да цени българското.

Ето за това, се замислих, когато ми се приядоха сурови бонбонки и реших да заложа на:
- две чаши белен суров слънчоглед;
- три супени лъжици тахан;
- три супени лъжици мед.

Първо смилате до много ситно слънчогледа, след което добавяте тахана, меда и две супени лъжици кокосово брашно и разбърквате. Да, последното не се произвежда на родна почва, но пък не се сещам за аналог и обичам мноооого всичко, свързано с кокоса.
Като омесите сместа, я слагате в хладилник за половин час и след това оформяте топчетата. Аз ги овалях в брашното. Съхраняват се в хладилник.

А за ползите от тахана, мога да не спирам да говоря. Невероятно ценен продукт! Сусамовият тахан е източник на магнезий, желязо, цинк...антиоксидант, съдейства за възстановяване след физически натоварвания, укрепва сърдечно-съдовата система, помага на храносмилането, повишава възпротивителните сили на организма...Обичам го!

Ето и линк към други лесни сурови десерти, сред които и с тахан http://janipetrova.blogspot.bg/search/label/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8


Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…