Пропускане към основното съдържание

Сурови бонбонки с четири съставки



Най-хубавото на тази импровизирана рецепта е, че три от съставките се произвеждат на родна земя:)  Другото хубаво нещо, е че освен, че не съдържат вредни добавки, се правят и с относително малко пари. България е прекрасна страна и имаме прекрасни суровини - слънчоглед, розово масло, лавандулово масло, мед, чайове, чудни ябълки, круши, праскови, кайсии, отскоро и киви, дори! Не казвам да не пробваме и да не уважаме труда на другите култури, но на първо място според мен, българинът следва да цени българското.

Ето за това, се замислих, когато ми се приядоха сурови бонбонки и реших да заложа на:
- две чаши белен суров слънчоглед;
- три супени лъжици тахан;
- три супени лъжици мед.

Първо смилате до много ситно слънчогледа, след което добавяте тахана, меда и две супени лъжици кокосово брашно и разбърквате. Да, последното не се произвежда на родна почва, но пък не се сещам за аналог и обичам мноооого всичко, свързано с кокоса.
Като омесите сместа, я слагате в хладилник за половин час и след това оформяте топчетата. Аз ги овалях в брашното. Съхраняват се в хладилник.

А за ползите от тахана, мога да не спирам да говоря. Невероятно ценен продукт! Сусамовият тахан е източник на магнезий, желязо, цинк...антиоксидант, съдейства за възстановяване след физически натоварвания, укрепва сърдечно-съдовата система, помага на храносмилането, повишава възпротивителните сили на организма...Обичам го!

Ето и линк към други лесни сурови десерти, сред които и с тахан http://janipetrova.blogspot.bg/search/label/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8


Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови мъфини с горски плодове

Много вкусни и лесни както се досещате, нямат нужда от допълнително подслаждане дори. Безглутенови и без захар. Идеята взех от тук https://thebigapplemama.com/2017/02/low-cab-qbanana-blueberry-muffins.html, ама до там - развихрих въображението си и се получиха прекрасни кексчета!
За 20 мъфина са ви необходими:
2 намачкани банана; 2 яйца; ½ чаена чаша оризово брашно; 1 чаена чаша нахутено брашно; 1 пакетче бакпулвер; 1 чаена чаша горски плодове. Ползвах от замразените пакети от Лидл. 1 течна ванилия.


Всички продукти обърквате до хомегенна смес като започвате първо от бананите и яйцата и завършвате с горски плодове. Загрявате фурната до 200° без обдухване.Печете във формички за мъфини,на средна решетка, докато се образува розово-златиста коричка.

Бананови мъфини с брашно от нахут

Идеята за тези вкусни кексчета почерпих от тук http://anandamoments.blogspot.bg/2012/03/blog-post.html?m=1

Напоследък често приготвям безглутенови закуски от този вид и съм много доволна. Бързи, вкусни и засищащи. Иделни за прехапване по време на разходка, излет или за офис/училищна кутия за обяд.

Необходими продукти за около 20 броя:

1 и ⅓ чаена чаша нахутено брашно; 3 супени лъжици кокосово брашно; 3 пюрирани банани; 3 разбити яйца; ½ чаена чаша слънчогледово олио или кокосово масло; ½ чаена чаша мед; 1 ванилия; 1 пакетче бакпулвер; шепа стафиди.
Смесвате сухите съставки и към тях добавяте пюрето от банани, яйцата, меда, олиото, ванилията и стафидите. Обърквате до гладка смес и разпределяте във формички за мъфини. Печете на 200° до суха клечка.