Сурови бонбонки с четири съставкиНай-хубавото на тази импровизирана рецепта е, че три от съставките се произвеждат на родна земя:)  Другото хубаво нещо, е че освен, че не съдържат вредни добавки, се правят и с относително малко пари. България е прекрасна страна и имаме прекрасни суровини - слънчоглед, розово масло, лавандулово масло, мед, чайове, чудни ябълки, круши, праскови, кайсии, отскоро и киви, дори! Не казвам да не пробваме и да не уважаме труда на другите култури, но на първо място според мен, българинът следва да цени българското.

Ето за това, се замислих, когато ми се приядоха сурови бонбонки и реших да заложа на:
- две чаши белен суров слънчоглед;
- три супени лъжици тахан;
- три супени лъжици мед.

Първо смилате до много ситно слънчогледа, след което добавяте тахана, меда и две супени лъжици кокосово брашно и разбърквате. Да, последното не се произвежда на родна почва, но пък не се сещам за аналог и обичам мноооого всичко, свързано с кокоса.
Като омесите сместа, я слагате в хладилник за половин час и след това оформяте топчетата. Аз ги овалях в брашното. Съхраняват се в хладилник.

А за ползите от тахана, мога да не спирам да говоря. Невероятно ценен продукт! Сусамовият тахан е източник на магнезий, желязо, цинк...антиоксидант, съдейства за възстановяване след физически натоварвания, укрепва сърдечно-съдовата система, помага на храносмилането, повишава възпротивителните сили на организма...Обичам го!

Ето и линк към други лесни сурови десерти, сред които и с тахан http://janipetrova.blogspot.bg/search/label/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8


Коментари