Пропускане към основното съдържание

Ягодова торта

Прекрасно е да знаеш, че щом си тук, щом си жив и здрав, щом имаш семейство и дом, щом близките ти са добре, щом имаш работа и храна, всъщност имаш всичко! Прекрасно е, когато синът ти поиска ягодова торта, ти да можеш да му я приготвиш. Да осигуриш продуктите и да я направиш с двете си ръце!
Благодаря!
Тази торта е бързичка, мнооого е вкусна и се приготвя лесно.
Необходими продукти:
За блата:
- 300 гр.маслени бисквити;
- 100 гр.разстопено масло;
- 1 течна есенция ванилия.
За крема:
- 400 мл. течна сметана за разбиване;
- 150 гр.пудра захар;
- 300 мл.квасена сметана
- пакетче желатин - 10 гр;
- 6 суп.лъжици вода;
- 3 супени лъжици лимонов сок.
- 600 гр.пресни ягоди.
- настърган бял шоколад за украса.
Рецептата е адаптирана от блога svanya.blogspot.bg
Първо смилате в кухненски робот бисквитите заедно с маслото и ванилията. Разстилате получената смес във форма за торта с подвижен ринг. Притискате добре и слагате в хладилник да стегне.
През това време слагате в шесте супени лъжици вода да се разствори желатина. Оставете настрани, докато се сгъсти.
Разбийте течната сметана заедно със захарта. Добавете квасената сметана и лимоновия сок. В микровълнова за няколко секунди, сложете желатина да се втечни. Добавете го към получената смес и разбъркайте с миксер.
Върху получения бисквитен блат, наредете почистените и подсушени ягоди. Изсипете крема и го разпределете равномерно. Ако ви останат ягоди, украсете отгоре.
Върнете в хладилника за два часа.
Може да поръсите и с настърган бял шоколад, ако желаете.
Да ви е сладко☺
Жани







Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…