Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от Март, 2016

Огретен с пилешко, картофи и резене

Моят мъж не ядеше огретен. До момента, в който му сервирах този... Този огретен е превъзходен! С прекрасен сметанов вкус, който те кара да искаш да изядеш цялата тава:) Вдъхновението ми дойде от рецепта от BBC Good Food, но разбира се доукрасих нещата и направих ястието така както усетих, че трябва да бъде. Изобщо всяка рецепта я правя така както усещам, че ще е най-добре. Не се придържам към пропорции ( с изключение на тези в сладкарството, че там нещата може рязко да се объркат)
Та, за този чуден огретен са ви нужни: - 5-6 средноголеми картофа; - 1 глава резене или 2 кромид лук; - 5-6 скилидки чесън; - 300 гр.пилешко месо, нарязяно на жулиени; - 500 мл.квасена сметана; - краве масло за намазване; - сушена мащерка и сол на вкус.
Първо сварявате за кратко картофите. Когато се изстудят, ги нарязвате на кръгчета. В тиган загрявате малко масло, в което задушавате първо резенето, а след това без него жулиените и скилидките чесън, овкусени със солта и мащерката. Когато месото побелее и от…

Два вида козуначени кексчета

Необходими продукти за около 10-на козуначени кексчета (основна рецепта за козунак):
- 2 разбити яйца; - 195 гр. разстопено краве масло; - 1 и 1/2 ч.л.сол; - 150 гр.захар; - 80 мл.хладко краве мляко;  - 485 гр.бяло брашно; - 3 ч.л. мая
Шоколадовите кексчета се правят като към основната рецепта добавите 3 с.л. какао и есенция от ром. За пълнежа - разстопявате на водна баня 300 гр. черен шоколад за готвене, който ще ви стигне и за глазура. И към двата варианта може да добавите ядки и стафиди, ако ви харесва.
Смесвате брашното, захарта и маята в голяма купа, разбърквате с дървена лъжица и добавяте солта (маята не трьбва да има пряко съприкосновение със солта). Добавяте млякото и разбитите яйца и разбърквате отново. Върху работна повърхност месите около 10 минути, докато получите гладко еластично тесто. Сложете го в чиста купа, покрийте го с фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа докато удвои обема си. Ако имате машина за хляб, слагате съставките в указаната последователн…

Телешко с резене, пъщърнак и каперси

Резенето има много имена - фенел, див копър, копрец, лъжлив копър....Познавам го от скоро, но бързо ми стана любим. За мен той е като сладък нежен лук, който не смъди на очите, докато го режете, а освен това е далеч по-свеж, дори когато се запържи. С него можете да готвите какво ли не - само за уикенда го ползвах два пъти:) Ето първата много лесна рецепта:
Телешко с резене, пъщърнак и каперси
Необходими продукти: - 400 гр.телешко; - 1 резене; - 1 пъщърнак; - слънчогледово олио или краве масло; - сол, черен пипер и босилек на вкус; - 10-на цели скилидки чесън; - 2-3 чаени лъжички каперси.
Знаете ли номера с буркана? Онзи, в който слагаш чесъна вътре, раздрусваш и чесънът се обелва. Е, работи:) Та, нарежете месото на флейки, овкусете със сол, черен пипер и сушен босилек на вкус, и го сложете в тиган да се задуши заедно с чесъна за няколко минути в нагорещен тиган с малко мазнина /слънчогледово олио или краве масло/. След това /или преди това/ запържете за кратко по отделно нарязаните н…

Лесна торта с ягоди и сметана

Добро утро в събота сутрин с това много лесно и вкусно предложение за ягодова торта.
За блата ползвах основната рецепта за мъфини, което ми напомня, че преди време направих и друга подобна. Иначе за тази торта първо си изпичате блат от сместта за мъфини. Ако ви се надигне достатъчно и умеете, го разполовявате, за да се получат два и да намажате с крем и между тях. При мен не става. Излагам се все накрая:) За крема, смесвате: - 1 крема сирене; - 1 кофичка квасена сметана; - 150 гр. пудра захар; - 1 есенция течна ванилия или си остъргвате от шушулка. Украсявате с нарязани ягоди и слагате за няколко часа в хладилник. Жани

Превъзходно пилешко със зеленчуци и талиатели

Тази рецепта си я измислих след голямо чудене какво да правя с няколко пилешки бутчета. Погледах малко любимия си кулинарен канал и си помислих, че трябва да се сготвят със замах. Така де, няма само по телевизията да се вихрят:)
Станаха превъзходни! Ароматни! Мноооого вкусни!
Дълго се чудих и какво да напиша в заглавието. Тук за първи път готвих с цели скилидки чесън, които почти се карамелизираха. Но да напиша, че е пиле с чесън...ми не, не го определя. Сложих и големи парчета лимон...но не върви да напиша и само пиле с лимон. Зеленчуците на жулиени. А талиателите влязоха в тенджерата последни, в момента, в който видях, че въобще ги имам в шкафа. Но без тях нямаше да е същото. Получи се леко сладък, леко кисел вкус и всичко, което сложих в ястието просто трябваше да бъде сложено:)


Така че, необходимите продукти са:
- 10 долни пилешки бутчета;
- 10 изчистени скилидки чесън;
- 2 кромид лука, нарязани на четвъртини;
- 1 лимон, нарязан на четвъртини;
- 1 тиквичка, нарязана на жулиени (…

Пиле с розмарин и масло и люти чушлета в зехтин

Аз обичам да готвя! Обичам да гледам кулинарни предавания и като се сетя, че искам да направя нещо конкретно, нищо не може да ме спре. Понякога желанията ми да сготвя определено ястие ме спохождат в странни и късни часове за това и едва дочаквам сутринта. И ей така, тази сутрин, след среднонощни терзания реших, че е време за печено пиле. Освен това е нужно да се разнообрази положението с лютите чушлета. И след няколко месеца без месо, желанието ми се завърна. "Виновниците", които ме вдъхновиха са любимата ми кулинарка Филипа Гомеш и майсторът в областта Джейми Оливър. Та гледах тези дни предавания, в които последният готвеше  някакво пиле, а Филипа запържи люти чушлета със зехтин. Ми то, пилето и чушлетата си вървят идеално! Сетих се и за любимата си рецепта за пилешко от Джулия Чайлд, в която се използва розмарин и масло. Направих бърза справка в книгата на Манчев и Шишков и ето какво се получи. Аромат, вкус, чудо! Необходими продукти: - 1 цяло изчистено пиле; - 2 глави лу…

В морето е сърцето

В морето е сърцето….
Морето е жива и вечна водна стихия. Емоция, чийто дълбини могат да се усетят и от
най­непристъпната душа. Стихия, която бушува в мен откакто съм се родила. Без
която не мога. В морето е разпръснато цялотото ми сърце. А то е необятно. И с него и
самата аз. Мога да летя чрез любовта си и да откривам нови светове. Мога да се рея
из планината и да търся своите върхове. Но винаги с мен пътува мисълта за морето.
То отмива моите страхове и винаги носи надежда. Морето дава мъдрост и пази
история на милиарди животи и промени. Подвижно и могъщо, то променя своята
форма, но никога същността си. Да бъде точно каквото Е. Да се намира точно там.
Морето е енергия. Силна и помитаща, но често и благосклонна и търпелива. Морето
може много да даде. За всеки дар, аз благодаря. Но и никога не забравям, че морето
може и да всима.
Морето е живот. А в хоризонта е сбрана цялата надежда на света, че морето ще
донесе мир и опрощение вътре в нас.
В морето е сърцето… Из "М…

Бонбони от кондензирано мляко

На Сирни Заговезни се прави баница със сирене. Аз направих, разбира се....както всяка седмица. Трудно мога да си представя  закуска в почивни дни без това традиционно балканско печиво. Обичам нашата си кухня.
Но закъде без експерименти с чуждестранни рецепти. Особено в любимото ми сладкарство. Добре че отделям време за йога и плуване, че иначе ще го закъсам с това мое увлечение...Като малките деца все си мисля за торти, бонбони, шоколад, козунак...:)
Та, днес ще ви споделя една рецепта за много лесни бонбони. В линка, откъдето я взех казват, че са бразилски. Там ги правят на котлон. Аз ги направих като сложих сместта в хладилник да стегне.
Моят вариант за 10-12 бонбона:
- 300 мл.подсладено кондензирано мляко;
- 300 гр.кокосови стърготини;
- 1 ч.л.разстопено краве масло/може и кокосово;
- ванилия и сладкарски подправки на вкус. Аз ползвах смес от кардамон, карамфил, канела, анасон, индийско орехче. Една чаена лъжичка.
Обърквате всичко и оставяте в хладилник за 20-на минути. Като посте…