Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от Февруари, 2016

Бонбони "Маршмелоу"

Маршмелоу е нещо, което отдавна исках да направя, но не събирах смелост. Напоследък обаче си припомням колко много обичам всъщност да творя вкусотии и че не бива да пренебрегвам хобитата си и всичко, което обичам да правя, слагайки на първо място задължения и времеяди. Казвам го, най- отговорно -  обичам Щастието! И то ме обича!
Едно е да готвиш по задължение, съвсем друго за удоволствие. Аз избрах удоволствието и за това всяка седмица опитвам нещо ново.
Така тази сутрин се събудих с непреодолимото желание да направя бонбони Маршмелоу. Тази седмица успях и да погледам любимата си кулинарка Филипа Гомеш, която ме вдъхнови още повече да експериментирам.
Преди да ви кажа рецептата и начина на приготовление, ще ви предупредя, че е нужно тъпрпение, много добро настроение и здрав и мощен кухненски робот. Не пробвайте да бъркате с миксер, освен ако не е свръх-модерен. Моят почти издъхна в опита си 10 минути да разбърква тежко и лепкащо тесто, което освен че увеличава обема си в процеса, и …

Кюфтенца от сьомга

Сьомгата е сред любимите ми неща за ядене. Харесвам я в различни вариации.
Вдъхновението ми за тези кюфтенца дойде от моята любимка в областта на кулинарията - Филипа Гомеш. Нейната рецепта може да видите ето тук.
Какво ви трябва за 7-8 средно големи кюфтета:
- 400 гр. филе от сьомга;
- 2 картофа;
- 1 лук;
- 2 скилидки чесън;
- сок от 1/2 лимон;
- 2 жълтъка;
- зехтин или друго растително олио;
- 4-5 супени лъжици царевично брашно;
- сол и черен пипер на вкус.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета, сварявате ги и ги отцеждате. Намачквате ги на пюре.
Междувременно настъргвате на ренде лука и чесъна. Нарязвате филето на дребно. В тиган задушавате в зехтин или слънчогледово олио и трите продукта, като първо слагате лука, след около минута чесъна, а след това и рибата. Посолявате и поръсвате черен пипер на вкус. Разбърквате и оставяте да се задуши за няколко минути.

Овкусявате с лимоновия сок и разбърквате. Добавяте всичко към картофеното пюре. Обърквате добре и правите кладенче…

Лучена супа

Честно, това е СУПАТА! Превъзходна. За първи път я опитвам и в момента се нареди на първо място по вкусотия:)
И друго признание от мен - обожавам да готвя, въпреки че наблягам на бързите и лесни рецепти и все повтарям, че една жена не е добре да се заседява много много в кухнята. Обаче при мен се получава така, че дори и да не ям дадено нещо в даден период, например месо, аз искам да го сготвя най-вкусно и ароматно. Когато съм вкъщи, много обичам за фон или радио или кулинарен канал, и като видя, че готви любимата ми Филипа Гомеш или пък чаровната Сара Ла Фонтен, веднага се вдъхновявам:)
И ей така, моят блог бавно бавно си става кулинарен:) Остава и да си купя хубав фотоапарат, за да правя и читави снимки на храната:)
Та, да се върна на лучената супа. Евентуално френска била:) Основната рецепта я взех от книгата на Манчев и Шишков, но ако следите блога ми по-отдавна, ще знаете - промених я. Пропуснах узото, намалих количеството лук, не използвах бульон, но добавих чесън.И пак се получ…

Крем супа от сьомга и тиквички

Днес бях в отпуска и рано рано се вдъхнових от блога на Весето какво да сготвя. Крем супа от сьомга и тиквички. Не спазих рецептата от нея, но си взех идеята:) В моята супа сложих всичко, което ми беше под ръка за целта, а именно:
- 400 гр.сьомга;
- 2 тиквички;
- 1 супена лъжица квасена сметана;
- сол, черен пипер и чесън на прах. Сьомгата и тиквичките сварих поотделно. След това добавих сварените зеленчуци (без водата) при бульона с рибата. Добавих сметаната, подправките и пасирах.
Готово.

Вегетарианска яхнийка с ориз, сушени домати, тиквичка и праз

...Значи;) Каквото го има в заглавието - това слагате:)  И малко подправки - сол, черен пипер, чесън на прах. И олио. И понеже днес не ми се правеше нииищо, реших набързо да сготвя и набързо да напиша рецептата:)
Събота - ден за хубавеене;)
Приятна почивка!


Жани

Най-лесните ореховки

За около 13-14 броя са ви нужни:
- 1 яйце;
- 175 гр. краве масло;
-  250 гр. брашно;
-  250 гр. захар/аз ползвах фруктоза;
-  1-2 шепи орехи Разстопявате маслото и го разбивате с яйцето. Добавяте захарта и брашното и разбърквате. Добавяте орехите и пак разбърквате. С лъжица оформяте ореховките и ги слагате да се пекат в тавичка, застлана с намаслена хартия за печене. Печете на 200° в предварително загрята фурна, на средна решетка, за около 10 минути или докато прецените, че са готови.
Много вкусни и много лесни и бързи за приготвяне.

Доматена супа с ориз

Напоследък имам възможност да пиша само през почивните дни. И съответно гледам всяка събота и неделя да съм сготвила нещо различно. Днес ви предлагам вегетарианска рецепта за доматена супа, за която си мисля отдавна. Оказа се много лесно изпълнението:) А нали знаете, че държа да е лесно, вкусно и да не се налага до оставам задълго в кухнята:) Какво използвах:

- 3 консерви с по 240 гр. домати;
- 4 скилидки чесън;
- 2 кромид лука;
- 1/3 ч.чаша ориз;
- 2-3 суп.лъжици зехтин;
- сол и босилек на вкус.

Нарязаните лук и чесън се задушават закратко в зехтин и когато омекнат, се добавят нарязаните домати. Прибавя се пюрето от консервите и 4-5 чаени чаши вода. Оставя се на умерен огън да къкри за 10-на минути. Добавя се сол и босилек на вкус. Може и риган. Слага се ориза и се оставя на котлона, докато не се свари. Разбърква се периодично.
Това е:)

Лесен малинов суров десерт

Това е най-лесното нещо, което съм приготвяла в кухнята. И е невероятно вкусно. Лесен малинов десерт.
Ползвах:
- 0.5 л. прясно мляко;
- 0.5 кг. замразени малини;
- 4 супени лъжици семена чия. Малините се размразиха за една нощ в хладилник. На сутринта смесих всичко, пасирах и върнах в хладилника. Излязох на разходка за два часа и като се върнах, намерих чуден чуден десерт♡
Да ви е сладко! Идеята е взаимствана от блога на Бети Йовчева.