Пропускане към основното съдържание

Мноооого вкусна почти сурова тарта с тиква








Тази тарта е може би най-вкусната, която някога съм правила. То аромат, то чудо!
Кой каза, че здравословното не е вкусно? Отдавна този мит е развенчан. Храната може да е добра за здравето и да е изключително вкусна:)

За блата:

- 150 гр.сурово кашу;
- 2-3 супени лъжици сусам;
- 2-3 супени лъжици киноа;
- 5-6 сушени смокини;
- 100 гр.шоколад за готвене;
- 1 течна есенция ром;

Всичко изредено се слага в кухненския робот и смилате.
За слепване добавяте и разбърквате:
- 2 супени лъжици чия накиснати в 50 мл.вода за 5 минути.

Оформете блата във форма за торта. Сложете в хладилник.

За крема:
- сварете тиква. Не мога да ви кажа с точност колко. Всичко е на око. Може би около 300 гр.
Докато е още топла, я отцедете от водата и върху й сложете 3 лъжици мед. След като се разстопи, добавете:
- 3 лъжици чия;
- канела на вкус.
Объркайте добре и оставете настрани да изстине. Когато се изстуди, разпределете тиквения крем върху блата. Върнете за два часа в хладилник. Добре е формата ви да е със свалящ се ринг, за да го махнете, когато стегне.
 И така...защота здравословното може да е вкусно!
Приятно приготвяне и папане:)

Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…