Йога за жени: Йога при менструален дискомфорт

Физически и емоционално жените сме устроени различно от мъжете. Философията на йога не дели практикуващите на мъже и жени, но тъй като чисто физиологично има особености при двата пола, от известно време започнах да мисля за това кои асани са подходящи повече за женското здраве. Йогата може да бъде полезна в много сфери - от това да подобряваме концентрацията си и да успокояваме нестихващата работа на ума до подобряване на стойката си, укрепване на гръбначния стълб и изобщо всички части на тялото си. Аз се уча от различни източници, но започнах "при Айенгар".Слагам кавички, защото моето учение започна 2006 г. с една дебела книга, писана от него -"Светлина върху йога". Това за мен е Книгата. Това за мен е енциклопедията на хатха йога. Всяка една асана - максимално подробно описана. Техника, теория, практика. Изпълнение за начинаещи. Изпълнение за напреднали. В тази книга най-много ми харесва приложението с определени проблеми и заболявания и съответно кои асани помагат. Вече съм обърнала внимание в отделни публикации на йога при болки в кръста и в плешките. Макар и йога да ни учи, че не е най-важна формата, важно е позите да се изпълняват правилно, от гледна точка на това да не си докараме някоя травма. Именно за това, една година след като написах първия си пост за йога - този за упражнения при болки в кръста, реших да отбележа, че най-любимата ми поза ''гледащо надолу куче" съм я изпълнила некоректно и реших вместо да заменям снимката, да добавя нова, на която гръбнакът е изпънат добре.
Едно от ключовите неща, над които следва да се обръща внимание с цел тялото да се чувства здраво и жизнено е точно поддържането на здрав гръбнак. От малки ни учат и напомнят в каква позиция е правилно да стои, за да не се изгърбваме. Това е общовалидно за всички.

Тазът при дамите е по-широк от този на мъжете. Жената е устроена да зачева и ражда и за това смятам да представям асани, които благоприятстват работата на яйчниците, включително и облекчаване неприятните симптоми за някои повреме на ПМС (предменструален синдром) и цикъл. За да не се получава много дълга публикация, ще започна само с четири пози, които облекчават менструалния дискомфорт.

Поза "Пеперуда"/Бадхаконасана

Една изключително лесна поза, която може да практикувате дори, ако не предвиждате да имате йога практика - докато си играете с децата на килима, докато гледате филм или просто, ако решите да релаксирате.
Седнете на пода. Сгънете коленете и опрете двете ходила едно към друго. Хванете ги с двете си ръце.Изправете гръбнака и започнете да правите махове нагоре и надолу с бедрата. Изпълнявайте движенията около минута.
Тази асана подпомага гъвкавостта на слабините, облекчава симптомите на ПМС, помага при гинекологични проблеми. Освен това подобрява стойката и е полезна за стомашно-чревния тракт.

Наклон напред със сгънат крак/Джану Ширшасана


Седнете с изпънати напред крака и изправен гръбнак. Свийте в коляното левия крак като поставите петата в основата във вътрешната част на лявото бедро, а пръстите - в основата на дясното. Протегнете ръцете напред към десния крак и се опитайте да обгърнете дясното ходило. Дръжте десния крак изпънат. С издишване предвижете торса си към него. Опитайте се да опрете чело в коляното. Отпуснете се и стойте в позата половин минута. Повторете като сменете краката.Поза "Лък"/Дханурасана

Поза "Лък" се изпълнява по следния начин: Легнете по корем с ръце до тялото.Сгънете коленете си и приближете петите си възможно най-близко по седалището.Протегнете ръцете си назад и хванете глезените си. Издърпвайки ги внимателно напред към главата се опитвате да поддържате възможно най-малко разстояние между бедрата. През цялото време се старайте да повдигате петите и бедрата високо. Дишайте равномерно и останете в позата около 30 секунди. Отпуснете се спокойно в легнало положение по корем, докато релакирате.
Асаната обтяга коремната стена, слабините, раменете, бедрата, гърдите, врата и разбира се гръбначния стълб. Помага при констипация, менструален дискомфорт и леки болки в гърба. Разстяга цялата предна част.


Поза "Камила"/ Ущрасана

При менструален дискомфорт, умора, безпокойство, респираторни проблеми или просто за тонизиране на гръбначния стълб, коремните органи и гръдния кош, се препоръчва практикуването на асана Ущрасана, поза Камила.
Тя се изпълнява като застанете на колене на пода. Краката са перпендикулярни на земята. В началото поставете дланите ниско върху кръста като пръстите сочат нагоре. Постепенно се опъвате назад докато докоснете петите. Ако може да обхванете с ръце стъпалата - добре, ако ли не - пак добре. Само ги изпънете назад. Старайте се да не напрягате врата си. Ако ви е комфортно отпуснете глава назад, ако усещате напрежение - недейте.
Ocтaнeтe в тaзи пoзa oколо 30 ceĸyнди. Зa дa излeзeтe oт нея cлoжeтe pъцeтe cи въpxy пpeднaтa чacт нa тaзa, вдишaйтe и пoвдигнeтe глaвaтa и тopca.
Хубаво е след това да релаксирате като се отпуснете напред в поза Дете.За жените е полезна с отпускащото си действие, най-вече при менструлни болки. Тонизира коремните мускули.


Напомням, че не съм йога инструктор, и ако имате здравословни проблеми и някакви притеснения, първо се обърнете към вашия лекар, преди да започнете практика. Тук споделям само личен опит!
Следвайте сигналите на телата и душите си, и ако нещо не чувствате свое, просто не го правете.


Приятна йога практика!
Жани

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Безглутенови лимонови мъфини

Пай с квасена сметана