Йога практики в малкия град

Йога практики в малкия град

Преди известно време, моя близка приятелка ме запозна с една прекрасна дама, с която ни свързва любовта към йогата, себепознанието, женски практики за релаксация и майчинството.Започнахме да си споделяме своя опит и ей така спонтанно се организирахме да правим йога заедно на открито. На нашите практики са добре дошли хора, които чувстват, че йога е или може да бъде част от техния живот. Най-подходящо, обаче според мен е да се присъединят жени с малки деца. Какво по-хубаво малчуганите да тичат, играят, рисуват и да научат някоя и друга асана, докато щастливи майки релаксират умовете си и укрепват телата си.
Тук, в Козлодуй, имаме спокойствие, зеленина и повече свободно време (в сравнение с големите градове), които благоприятстват възможността да се практикува йога и медитация на открито. Още докато бях в София си мислих колко хубаво и удобно ще е, ако се събираме приятели да правим йога в малкия град, като по този начин отделяме време за себе си От няколко проведени разговора, обаче, оставам с впечатлението, че някои дами изпитват неудобство и срам от това да правят упражнения навън и че някои познати (или непознати) може да ги видят. Не ги виня. За да се чувстват по този начин, означава, че има причина. Искам, обаче да припомня, че причината винаги спи вътре в нас. Винаги коренът на даден конфликт със себе си е на дадено ниво на нашето собствено съзнание. Припомням и, че само от нас зависи даден страх дали ще ни държи заложници или ще съберем смелост да се изправим пред себе си да се освободим от него и да бъдем щастливи такива каквито сме. Самата аз си имам своите конфликти и когато игнорирам даден блокаж, тялото ми като рефлектор на моя вътрешен свят, ми дава сигнал, започва да "негодува", заболява и не мога да изпълня своята практика. Дори и на закрито.
Разбирате ли, йогата е фина, а чрез асаните (йога позите) тялото дава отражение на състоянието на духа на човек.Невъзможността на тялото да застане в дадена асана е и огледало на това дали се проявява някакъв блокаж. Той може да бъде скрит или явен, а когато го разрешим, се даваме нови възможности за по-пълноценно съществуване....
Вярвам и че, йогата е част от моя път, но не е задължително да е част от този на всеки. При теб идва това, което повикаш.
Така че, мили дами, ако желаете да се присъедините към нашите занимания на открито, моля пишете на лично, за да ви кажа кога и къде ги провеждаме. И да, ще правим йога и в зала, но докато слънцето грее щастливо и лятно, ще сме навън:)